Hlavní obsah

Nobelovu cenu za lékařství mají dva Američané a Brit. Zjistili, jak buňky vnímají hladinu kyslíku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stockholm
Aktualizováno

Letošními laureáty Nobelovy ceny za fyziologii a lékařství jsou Američané William Kaelin a Gregg Semenza a Brit Peter Ratcliffe. Prestižní ocenění dostali za objev molekulárních mechanismů, jejichž prostřednictvím buňky vnímají dostupnou hladinu kyslíku a přizpůsobují se tomu. Jména nových oceněných v pondělí 7. října oznámil Karolinský institut ve švédském Stockholmu.

Foto: Pontus Lundahl, ČTK/AP

Letošními laureáty Nobelovy ceny za lékařství jsou Američané William Kaelin a Gregg Semenza a Brit Peter Ratcliffe.

Článek

Výzkum trojice oceněných vědců podle institutu otevírá cestu pro nové strategie v boji s chudokrevností, rakovinou a řadou dalších nemocí.

„Zvířata potřebují kyslík pro přeměnu potravy v energii. Hlavní význam kyslíku byl známý po staletí. Jak se ale buňky adaptují na měnící se hladinu kyslíku, se dlouho nevědělo. William G. Kaelin, Sir Peter J. Ratcliffe a Gregg L. Semenza přišli na to, jak buňky dokážou vnímat různou dostupnost kyslíku a přizpůsobit se tomu. Odhalili molekulární mechanismus, který reguluje aktivitu genů v reakci na proměňující se množství kyslíku,” uvádí se na oficiálním webu Nobelových cen.

William Kaelin, Gregg Semenza a Peter Ratcliffe dostali Nobelovu cenu za objev mechanismů, jak buňky vnímají hladinu kyslíku.

Britský lékař, buněčný a molekulární biolog Sir Peter Ratcliffe na snímku bezprostředně poté, co se dozvěděl o svém úspěchu.

Americký onkolog William Kaelin byl při oznámení svého jména sám doma, avšak nelenil a hned pro švédský institut pořídil selfie.

Lékař z USA a profesor genetické medicíny Gregg Semenza je rovněž zvěčněný po zprávě ze Švédska.

Týden Nobelových cen

Vyhlášením Nobelovy ceny za lékařství začal týden, během kterého bude rovněž oznámena v úterý cena za fyziku, ve středu cena za chemii, ve čtvrtek za literaturu a v pátek za mír. Příští pondělí se svět dozví jméno laureáta Nobelovy ceny za ekonomii.

Foto: Henrik Montgomery, ČTK/AP

Busta Alfreda Nobela ve stockholmském Karolinském institutu. Ilustrační foto

Vedle medaile a diplomu čeká na laureáty i finanční prémie ve výši devíti milionů švédských korun (21,4 milionu Kč). Oficiálně budou ocenění jejich novým nositelům předána ve Stockholmu a Oslu 10. prosince, v den úmrtí zakladatele ceny a vynálezce dynamitu Alfreda Nobela.

Nobelovu cenu za lékařství dostali Američan a Japonec za léčbu rakoviny

Věda a školy

Loni tuto cenu v medicínském oboru dostali Američan James P. Allison a Japonec Tasuku Hondžó za vývoj speciální imunologické léčby rakoviny.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám