Hlavní obsah

Neúspěšnost u ústních maturit vzrostla

Praha

Neúspěšnost u ústní části státních maturit se podobně jako u didaktických testů letos proti loňsku zvýšila. U ústních zkoušek z češtiny a cizího jazyka propadlo v jarním termínu 7,4 procenta středoškoláků, kteří zkoušky skládali poprvé. Loni to bylo o půl procentního bodu méně. Vyplývá to z analýzy, kterou na webu zveřejnil Cermat, jenž státní maturity organizuje a vyhodnocuje.

Foto: Marta Myšková, ČTK

Ilustrační snímek

Článek

Cermat již dříve v souvislosti s maturitními testy upozornil, že vyšší neúspěšnost může souviset se zatím nejvyšší účastí studentů u maturitních zkoušek.

Kvůli opatřením proti koronaviru letos totiž nikdo z maturantů na konci druhého pololetí nepropadl. Ke zkoušce tak mohli jít i ti, kteří by k ní běžně kvůli špatnému prospěchu nebyli připuštěni. Neúspěšnost v testech stoupla meziročně o 3,6 procentního bodu na 17,7 procenta středoškoláků.

Jedno procento nezvládlo ani jeden z obou předmětů

Z celkového počtu 53 100 prvomaturantů konajících ústní zkoušky z češtiny i cizího jazyka neuspělo 4,3 procenta studentů jen z českého jazyka a 2,1 procenta pouze z cizího jazyka. Jedno procento neuspělo ani v jednom z obou předmětů.

Loni bylo u ústních maturit 48 500 žáků. Pouze z češtiny propadlo tehdy o 0,6 procentního bodu maturantů méně. V samotném cizím jazyce byla ale neúspěšnost nižší letos, a to o 0,2 procentního bodu.

Termín pro podání přihlášek k podzimním maturitám se o měsíc posunul

Věda a školy

Státní maturita se skládá povinně ze dvou předmětů. Všech se týká čeština a druhý předmět si vybírají mezi cizím jazykem a matematikou, kterou letos upřednostnila pětina maturantů.

Z matematiky se dělá jen didaktický test, z jazyků kromě toho i ústní zkoušky a slohy, které se letos kvůli opatřením proti šíření covidu-19 výjimečně nepsaly. Žáci samozřejmě maturují i z dalších předmětů v rámci tzv. školní části.

Na řadě středních škol začala ústní část maturit

Věda a školy

Kvůli situaci kolem nového koronaviru se zhruba o měsíc posunuly i termíny maturit, a to na začátek června. Ústní maturity se mohly konat do 17. července. Analýza výsledků vychází ze stavu údajů k 13. červenci.

Nejlepší výsledky mají opět gymnazisté, ale ne o tolik

Nejlépe skončili u ústních zkoušek tradičně gymnazisté a naopak nejhůře nástavby. V porovnání s výsledky testů je ale rozdíl mezi nimi výrazně nižší. U ústních zkoušek z češtiny činí rozdíl mezi gymnázii a nástavbami 7,1 procentního bodu, zatímco u testů 37,5 procentního bodu.

Čistá neúspěšnost v češtině dosáhla u ústních zkoušek 4,9 procenta, o 0,6 procentního bodu víc než loni. Nejhorší výsledek měly některé technické odborné školy nebo netechnické nástavby, kde se neúspěšnost pohybuje nad osmi procenty.

Z maturitních testů propadlo více žáků než loni

Věda a školy

Ústní zkoušky z angličtiny, ze které maturovaly tři čtvrtiny všech, nezvládlo letos kolem 3,1 procenta prvomaturantů. Loni to bylo stejně. Největší neúspěšnost v cizích jazycích byla opět v němčině. Činila 5,4 procenta, proti loňsku ale klesla. V meziročním srovnání dopadli maturanti lépe i v ruštině a francouzštině. Ve španělštině jich letos uspělo naopak méně.

Druhé pololetí uplynulého školního roku výrazně ovlivnila epidemie koronaviru. Školy se kvůli ní 11. března zavřely a výuka pokračovala dva měsíce jen na dálku. Maturanti měli možnost se do škol vrátit k přípravě na zkoušky od 11. května. Docházka do konce školního roku zůstala dobrovolná.

Neúspěšnost prvomaturantů u ústní části státních maturit (v procentech):
201520162017201820192020
Český jazyk a literatura5,04,44,44,34,34,9
Angličtina4,03,73,73,43,13,1
Němčina7,16,96,16,27,15,4
Ruština2,73,43,92,73,42,1
Francouzština1,52,41,70,02,70,0
Španělština3,02,02,10,70,01,2
Zdroj: Cermat

Reklama

Související články

Zápřah SŠ: souběh maturit i přijímaček

Střední školy už mají za sebou státní maturity, které se konaly tento týden. Chystají se na jejich školní část a do toho organizují státní přijímací zkoušky...

Výběr článků

Načítám