Hlavní obsah

Neštovice zavlekli do Evropy Vikingové, tvrdí studie

Tým vědců odhalil dosud nejstarší dochovaný důkaz o nákaze pravými neštovicemi. Podle genetického výzkumu jimi Vikingové trpěli před 1400 lety a zdá se, že tuto vysoce nakažlivou chorobu roznesli po celé Evropě.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Ještě ve dvacátých letech tohoto století podlehlo onemocnění asi 300 milionů lidí, než se pravé neštovice podařilo do roku 1980 vymýtit prostřednictvím celosvětové očkovací kampaně.

Loďmi místo letadel

Výskyt neštovic u Vikingů prokázal mezinárodní tým vědců. Genetický výzkum prováděný na 11 pohřebištích Vikingů v Dánsku, Norsku, Rusku a Velké Británii potvrdil genom viru v lidských zubech. Jeho genetická struktura se však liší od moderního viru neštovic.

Historie největších pandemií. Mor a neštovice se vracely po staletích

Historie

„Starší verze má geneticky blíže k neštovicím velbloudů nebo hlodavců,“ sdělil v časopise Science Lasse Vinner, jeden z autorů studie.

„Nicméně jak se nemoc projevila v době Vikingů, nevíme,“ dodal Vinner. Vikingové prosluli námořními výpravami po Evropě i mimo ni.

„Lidé cestující po světě rychle rozšířili nový koronavirus, takže je pravděpodobné, že Vikingové roznesli neštovice. Pouze s tím rozdílem, že v té době cestovali na lodích, ne v letadlech,“ poznamenal vedoucí studie Eske Willerslev.

Šestá rána egyptská?
Vědci předpokládají, že neštovice se vyskytly už deset tisíc let před naším letopočtem.
Šestá rána egyptská zmíněná ve druhé knize Mojžíšově byla dle historiků infekce neštovic.
Dosud však chyběly vědecké důkazy, že virus zde byl před 17. stoletím.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám