Hlavní obsah

Neomezená energie na dosah: Vědci dosáhli milníku na cestě k jaderné fúzi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Livermore (Kalifornie)

Historického milníku na cestě k soběstačné jaderné fúzi dosáhli američtí vědci z Lawrencovy livermorské státní laboratoře v Kalifornii. Podařil se jim průlom, když jadernou fúzí získali více energie, než kolik do jejího zažehnutí vložili.

Foto: Profimedia.cz

Laserová komora v National Ignition Facility (NIF) Lawrencovy livermorské státní laboratoře v Kalifornii, kde probíhá výzkum nukleární fúze.

Článek

Jaderná fúze je označována za zdroj levné a neomezené energie budoucnosti. Je to proces slučování atomových jader, který probíhá ve Slunci a při kterém se uvolňuje obrovské množství energie.

Ke zvládnutí jaderné fúze je potřeba zajistit, aby fúzní elektrárny produkovaly víc energie, než kolik spotřebují, což se dosud ukazovalo jako velmi obtížné.

Laser žhaví kapsle s vodíkem

Nyní se výzkumníkům ve specializovaném zařízení National Ignition Facility (NIF) Lawrencovy livermorské státní laboratoře v Kalifornii údajně podařil průlom, který by mohl zvýšit naději na pokrok k energii získávané jadernou fúzí.

NIF využívá 192 paprsků nejvýkonnějšího laseru na světě k rozžhavení a kompresi malých kapslí vodíkového paliva do stavu, kdy nastává fúze.

Podle BBC během experimentu, provedeného koncem září, množství energie vydané při fúzní reakci překročilo množství spotřebované energie. Bylo to prý poprvé, co se to některému z podobných zařízení na světě podařilo.

Je to historický milník na cestě k soběstačné jaderné fúzi. Už půl století výzkumnící bádají nad tím, jak tento proces dostat pod kontrolu tak, jako opačný proces štěpení jader, který se nyní využívá v atomových elektrárnách. Zatím byli vždy zklamáni.

Francouzi na to půjdou magnetickými poli

NIF je zařízení za 3,5 miliardy dolarů, jehož původním posláním byl výzkum možností nukleárních zbraní. Poslední experimenty ale podporují směr k ovládnutí nukleární fúze.

Na světě jsou i další laboratoře, které se snaží dosáhnout úspěchu na tomto poli a dát světu neomezený zdroj čisté energie. Mezi nimi je například zařízení ITER, které se buduje ve francouzském Cadarache. Tamní experti ale budou místo laserového bombardování používat magnetická pole k „uvěznění” fúzního paliva.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám