Hlavní obsah

Nejvýznamnější cenu České hlavy dostane překladatel Martin Hilský

Praha
Aktualizováno

Pět prestižních vědeckých cen za výjimečné badatelské výsledky zveřejnil v úterý projekt Česká hlava. Tu nejvýznamnější, Národní cenu vlády Česká hlava, si odnesl světově uznávaný překladatel, popularizátor vědy a anglista Martin Hilský. Do češtiny přeložil celé dílo anglického dramatika Williama Shakespeara.

Martin Hilský

 
Článek

Čtrnáctý ročník soutěže pro nejlepší vědecké projekty byl vyhlášen v úterý na tiskové konferenci. Proti loňsku má kvůli nedostatku peněz o jednu cenu méně.

Hilský v reakci na nejvýznamnější ocenění uvedl, že ho těší a ani ve snu s ním nepočítal. Vnímá ho zároveň jako vzkaz odborné poroty, která se skládá především z vědců z přírodních oborů, že humanitní obory jsou také důležité. „To velmi zvyšuje tu cenu v mých očích," řekl Hilský.

Další laureáty vybrala porota složená ze zástupců Akademie věd ČR a vysokých škol za nejlepší patenty a vynálezy z několika desítek nominací. Ocenila nalezení nové bezodpadové metody výroby chemické látky, vývoj přístroje pro měření outdoorových textilií, nových materiálů pro detekci neviditelného ionizujícího záření a výzkum řas v Arktidě a Antarktidě.

Česko je špičkou ve sportovním oblečení

Cenu společnosti Kapsch za významný objev a patent získal chemik Jan Mašát. Objevil novou, bezodpadovou metodu výroby chemické látky zvané PMM, která se používá pro výrobu pesticidů. Cena ministerstva průmyslu za významnou technickou či výrobní inovaci putuje vynálezci a podnikateli Luboši Hesovi a jeho firmě SENSORA za vynález přístroje pro měření tepelného komfortu například sportovních dresů a outdoorových oděvů.

„Naše země, jakkoli malinká, je jedním z největších výrobců outdoorového oblečení. My jsme ve skutečnosti špičková země v oblasti speciálních oblečení pro sport, alpinismus, outdoor," uvedl Hes. Výrobce podle něj musí spotřebiteli dokázat, že oděv zadrží silný déšť a proniknutí vlhkosti. Právě proto jsou nutná měření a testování. „Je to jeden z pilířů outdoorového průmyslu a pro tyto společnosti měříme," poznamenal.

Cenu Skupiny ČEZ za významnou doktorandskou práci v oblasti technických věd si odnesl fyzik Vítězslav Jarý z Fyzikálního ústavu Akademie věd ČR, a to za nové materiály vhodné pro detekci neviditelného ionizujícího záření.

Na odměny padne 1,5 miliónu korun

Za významnou doktorandskou práci v oblasti přírodních věd dostala cenu od společnosti Česká hlava botanička Martina Pichrtová z Katedry botaniky Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy. Zkoumala stresovou odolnost zelených řas jařmatek v Arktidě a Anktartidě.

V letošním ročníku poputuje na odměny laureátům dohromady 1,5 miliónu korun, za 14 let byli vědci odměněni 21 milióny korun. Například třicetiletá vědkyně Pichrtová obrží 70 tisíc korun, finanční ohodnocení ale nepovažuje za důležité. „I kdyby to byla jen soška, tak mi pořád připadá, že titul má mnohem větší význam i pro můj budoucí profesní život," komentovala.

Dříve se druhá hlavní cena udělovala odděleně za technické a přírodní vědy, nyní se sdružila do jedné. „Letos finanční problémy České hlavy donutily zredukovat počet laureátů, aby jim bylo zachováno dostatečné ohodnocení. Na tom je Česká hlava postavena," řekl ředitel projektu Václav Marek.

Reklama

Výběr článků

Načítám