Hlavní obsah

NASA zveřejnila první barevné fotky Marsu

Přelomová mise lidstva zatím probíhá podle plánu. Po přistání vozítka na povrchu Marsu, které vždy patří k těm nejdramatičtějším součástem mise, už Perseverance (Vytrvalost) poslalo první barevné snímky Rudé planety. A podařilo se mu dovézt s sebou neporušený vrtulník Ingenuity (Vynalézavost).

Foto: NASA

První barevná fotka, kterou vozítko Perseverance poslalo z Marsu

Článek

Vozítko mise Perseverance přistálo 18. únoru ve 21.43 SEČ podle plánu v oblasti marťanského kráteru Jezero. O minutu později, přesně podle plánu zahájilo činnost.

Americký robot přistál na Marsu a poslal první snímky

Věda a školy

Po prvních, černobílých a ještě nepříliš ostrých snímcích poslaných přímo z přistávání teď NASA ukázala i první barevné fotografie, které vozítko Perseverance poslalo. A také další fotografie z přistávání.

Foto: NASA

Fotka vozítka po přistání. Velké kolo vozítka zachytila jedna z kamer s barevným rozlišením

Místo přistání, tedy kráter Jezero, nebylo vybráno náhodně. Podle vědců zde dříve opravdu bylo jezero plné možná sladké vody.

Foto: NASA

První barevná fotka, kterou vozítko Perseverance poslalo z Marsu

V kráteru bude stroj, který si s sebou přivezl i malý dvourotorový průzkumný vrtulník Ingenuity, pátrat podle informací amerického vesmírného úřadu NASA po stopách případného dávného života a sbírat vzorky, které by měly být některou z pozdějších misí dopraveny zpátky na Zemi.

Foto: NASA

Vozítko Perseverance na Marsu vypustí průzkumný vrtulník Ingenuity. Kdy, to se ještě uvidí

Vrtulník Ingenuity dorazil v pořádku a měl by fungovat podle předpokladů. Ale není zdaleka tím jediným, co stroj s sebou veze. Připraveno je dalších sedm přístrojů určených pro výzkum povrchových i podpovrchových struktur planety a jejich chemickou analýzu, měření teploty, rychlosti a směru větru, velikosti a tvaru prachových částic, ověření technologií produkce kyslíku z atmosférického oxidu uhličitého, pořizování panoramatických snímků a hledání organických sloučenin.

Trvání mise roveru je plánováno na jeden marťanský rok, který je zhruba dvojnásobně dlouhý proti roku pozemskému.

Reklama

Výběr článků

Načítám