Hlavní obsah

Na Zlatého Ámose navrhli žáci 68 kantorů

Právo, jim

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Do 26. ročníku ankety o nejoblíbenějšího učitele Zlatý Ámos 2019 přihlásili žáci a studenti 68 pedagogů. Nejvíc přihlášek, devět, přišlo z Prahy, osm jich je ze Středočeského kraje, po sedmi z Ústeckého a Olomouckého kraje. Nulový zájem byl zaznamenán v Libereckém kraji, jedna přihláška dorazila i z nejmenšího Karlovarského kraje.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Loni získal Zlatého Ámose pro nejoblíbenějšího učitele v Česku David Turek ze ZŠ TGM a gymnázia Česká Kamenice na Děčínsku. Vlevo ministr školství Robert Plaga a předseda poroty Jan Cimický.

Článek

„Celkem je to o dvě nominace víc než v loňském, jubilejním ročníku,“ uvedl ředitel ankety Ladislav Hrzal, který je zároveň i školským ombudsmanem.

„Všem nominovaným učitelkám a učitelům gratuluji, všichni jsou vítězové. Dosáhli toho nejvyššího ocenění, tedy uznání od svých žáků,“ dodal.

Hlavně jde o učitelky ze ZŠ

Většina jsou učitelky, přesně padesát, z toho je 44 učitelek ze základních škol. Z 18 přihlášených učitelů jich v základních školách učí 13. Ze středních škol přišlo dohromady jedenáct nominací.

V lednu a únoru budou probíhat regionální kola ankety. V nich musejí žáci zajímavým způsobem představit porotě své kandidáty na titul nejoblíbenější učitel a nominaci tak obhájit.

V krajích, kde jsou nejméně tři nominovaní, je každoročně udělován titul krajský Ámos. Letos jich bude uděleno dvanáct.

Semifinále, kterého se zúčastní vítězové regionálních kol, se uskuteční 6. března. Veřejné finále pak v kongresovém centru hotelu Olšanka v Praze na Den učitelů ve čtvrtek 28. března.

Kromě Zlatého Ámose bude již tradičně dětskou porotou zvolen Dětský Ámos a na základě hlasování na webu dětského kanálu ČT také Ámos sympaťák. Zároveň partneři ankety vyberou nejoblíbenějšího učitele chemie, fyziky, matematiky a českého jazyka.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám