Hlavní obsah

Na Zemi přistál čínský modul se vzorky z měsíční krajiny

Novinky, ČTK, Filip Šára
Peking

Kapsle čínské vesmírné sondy Čchang-e 5 přepravující vzorky měsíční horniny ve středu úspěšně přistála v oblasti čínské autonomní oblasti Vnitřní Mongolsko. Informují o tom čínská státní média. Kapsle dopravila na Zemi nějaké vzorky z Měsíce poprvé od roku 1976.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Na Zemi přistála čínská kapsle se vzorky měsíční horninyVideo: Reuters

 
Článek

Kapsli hledalo několik helikoptér a také pozemní družstva. Oblast je ale relativně dobře známá, protože sloužila jako přistávací plocha čínské kosmické lodě Šen-čou, napsala agentura AP. I proto se vyzvednutí kapsle již podařilo.

„Onen přistávací modul sondy Čchang-e 5 dosedl na zemský povrch v prefektuře Wu-lan-čcha-pu ve středu v 18:59 SEČ. Celý je nyní přepravován do Pekingu, kde z něho bude vyjmut kontejner se vzorky a po další inspekci i samotný materiál odebraný z povrchu Měsíce,” ozřejmil na svém Twitteru ve čtvrtek popularizátor kosmonautiky a astronom Michal Václavík z České kosmické kanceláře, který působí i v Ústavu letadlové techniky Fakulty strojní ČVUT v Praze.

Zřejmě 2 kg materiálu

Očekává se, že kapsle dopravila na Zemi zhruba dva kilogramy měsíční horniny. Vzorky sonda získala jak vrtáním do povrchu, tak sběrem přímo z povrchu. Mohou být o miliardy let mladší než ty, které přivezly dřívější mise zorganizované Spojenými státy a někdejším Sovětským svazem.

Čínská sonda se vzorky zvládla manévr, předala horniny na měsíční orbitě

Věda a školy

Vědci si od vzorků slibují, že poskytnou další informace o historii Měsíce a jiných tělesech Sluneční soustavy.

Sondu Čchang-e 5 vynesla na oběžnou dráhu 23. listopadu raketa Dlouhý pochod 5. Na povrchu Měsíce přistála 1. prosince. Cestu zpět k Zemi sonda zahájila v neděli 13. prosince.

Číňané zveřejnili záběry z přistání sondy na Měsíci

Věda a školy

Poslední vzorky Měsíce dopravila na Zemi v roce 1976 sovětská sonda Luna 24, připomíná agentura Reuters. Téměř 400 kilogramů měsíční horniny dopravili na Zemi také američtí astronauti, kteří na Měsíci přistáli v letech 1969 až 1972.

V kapsli jsou skutečně vzorky z planetky, hlásí japonský vesmírný úřad

Věda a školy

Reklama

Související články

Čínská sonda vyrazila pro měsíční vzorky

Z kosmodromu Wen-čchang na jihočínském ostrově Chaj-nan odstartovala v pondělí ve 21:31 SEČ nejsilnější čínská raketa Dlouhý pochod 5 s průzkumnou měsíční...

Čínská sonda přistála na Měsíci

Čínská lunární sonda Čchang-e 5 přistála v úterý ve čtvrt na pět odpoledne našeho času na přivrácené straně Měsíce. Oznámila to Čínská národní vesmírná...

Výběr článků

Načítám