Hlavní obsah

Na světě je 60 tisíc druhů stromů, zjistila studie

Londýn

Na světě nyní roste přesně 60 065 druhů stromů. Zjistila to souhrnná studie mezinárodní organizace sdružující botanické zahrady BGCI, která využila údaje od své sítě 500 členských organizací. Informoval o tom zpravodajský server BBC.

Foto: Profimedia.cz

Brazílie se vyznačuje obrovskou druhovou pestrostí stromů.

Článek

Organizace doufá, že přehled stromů na světě bude možné využít jako nástroj k identifikování vzácných a ohrožených druhů, které vyžadují okamžitou akci, aby se zabránilo jejich vyhynutí.

Nejvíce druhů má Brazílie

Ze shromážděných údajů vyplývá, že nejrozmanitější stromový porost je v Brazílii, která je domovem 8715 druhů.

Vyjma polárních oblastí, kde stromy nerostou, je nejnižší počet druhů v oblastech blízkých polárnímu kruhu v Severní Americe, kde jich roste méně než 1400.

Ohrožené druhy

Některým druhům hrozí nebezpečí odlesňováním, které je způsobeno lidskou aktivitou či například extrémními klimatickými událostmi.

Podle dané studie je kriticky ohroženo asi 300 druhů. To znamená, že na světě roste z těchto druhů méně než 50 jednotlivých stromů.

Vyhubení hrozí například stromu jménem Karomia gigas, který roste v odlehlých oblastech Tanzanie. Na konci roku 2016 našli vědci jedinou populaci čítající pouhých šest kusů.

Reklama

Související témata:

Související články

Kvůli oteplení ubude smrků, varují vědci

Podoba české krajiny se v nejbližších letech zásadně změní. Kvůli oteplování klimatu bude podle brněnských vědců výrazně ubývat smrkových porostů. Smrky, které...

Výběr článků

Načítám