Hlavní obsah

Na Štefánikově hvězdárně proběhne mezinárodní seminář o výzkumu komet

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Od pátku do neděle se v Praze na Štefánikově hvězdárně uskuteční odborný mezinárodní seminář „Europlanet Pro-Am Comet Community (Hybrid) Workshop“, kde se setkají experti i amatérští astronomové zabývající se výzkumem a pozorováním komet. Informoval o tom tiskový tajemník České astronomické společnosti Pavel Suchan.

Foto: Česká astronomická společnost

Štefánikova hvězdárna v Praze

Článek

Akci pořádají společnost Europlanet, British Astronomical Association, Společnost pro meziplanetární hmotu a Planetum Praha.

Astronomové změřili největší kometu. Její jádro má 130 kilometrů

Věda a školy

Poslední dvě jmenované organizace jsou kolektivními členy České astronomické společnosti.

Lovci komet

Již v předvečer prvního dne semináře, tedy ve čtvrtek 9. června od 18 hodin, navíc proběhne – v angličtině – veřejná přednáška Dr. Colina Snodgrasse o kometárních kosmických misích. Astronom Snodgrass z Edinburské univerzity se přímo podílel např. na misi Evropské kosmické agentury (ESA) s názvem Rosetta.

Pluto se skládá z miliardy komet, tvrdí vědci

Věda a školy

Je rovněž ve vedení týmu, který připravuje budoucího „lovce komet“, a to konkrétně podle Suchana další odvážnou misi ESA: „Comet Interceptor“, která si na „čerstvé“ komety počíhá v bodě L2 soustavy Země-Slunce.

Tzv. druhý Lagrangeův bod (L2), tj. místo, kde se vyvažují gravitační síly Země a Slunce, se nachází 1,5 milionu km daleko – čtyřikrát dále, než je Měsíc. Operuje zde i Webbův teleskop.

Webbův teleskop zaostřil. Fotografie vzdálené hvězdy je „na hranici fyzikálních zákonů“

Věda a školy

„Po skončení přednášky následuje zahajovací neformální welcome drink, na kterém se budete moci s doktorem Snodgrassem a dalšími účastníky workshopu setkat,“ doplnil za přípravný výbor události Filip Walter z Planetum Praha.

Štefánikova hvězdárna v Praze je hvězdárna na vrchu Petříně v nejjižnějším cípu Hradčan. Určena je široké veřejnosti a slouží zejména popularizaci astronomie. Zprovozněna byla roku 1928.

Praha bude mít největší planetárium s LED promítáním na světě za čtvrt miliardy

Věda a školy

Pražská organizace Planetum sdružuje Štefánikovu hvězdárnu, Hvězdárnu Ďáblice a Hvězdárnu a planetárium hl. m. Prahy.

Výběr článků

Načítám