Hlavní obsah

Na školní obědy pro chudé děti půjde 35 miliónů korun

Praha

Na pořízení obědů pro děti od tří do 15 let, jejichž rodiče nemají na zaplacení stravování, by v příštím školním roce mohlo putovat 35 miliónů korun. Pomoc mohou dostat děti ze školek, základních škol i gymnázií, jejichž rodiny přes čtvrt roku pobírají dávky. Celkem 29,75 miliónu ze sumy poskytne Fond evropské pomoci nejchudším osobám (FEAD), 5,25 miliónu jde ze státního rozpočtu.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ilustrační foto

Článek

Projekt pokračuje třetí rok, dosud se zaměřoval na čtyři kraje, nyní se bude týkat všech. V aktuálním školním roce dostává obědy v asi dvou stovkách škol kolem 3400 dětí.

Podle mluvčího ministerstva práce Petra Habáně resort zatím vydal zhruba 19 miliónů korun. Dotace na obědy pro chudší děti poskytuje i ministerstvo školství. Pro letošek vyčlenilo 30 miliónů korun. O peníze mohly žádat i neziskové organizace.

O podporu ministerstva práce mohou žádat kraje, a to do konce října. Pokud žádost podají do konce května, získají finance na pořízení obědů na celý školní rok. Při pozdějším přihlášení peníze půjdou na stravování ve druhém pololetí.

Pozitivní vliv na prospěch

Školy, které se do projektu zapojí, uzavírají s krajem smlouvu o partnerství. Rodiče školáků, kteří do těchto škol chodí, si obstarají od úřadu práce potvrzení o pobírání dávek v hmotné nouzi. Doklad děti odevzdají ve škole, dostanou pak stravu zdarma.

Podle ministryně práce Michaely Marksové (ČSSD) má lepší stravování vliv i na prospěch. Navíc se děti nevymezují z kolektivu a na oběd mohou chodit s ostatními spolužáky.

„Podpoření žáci mají výrazně lepší docházku, zlepšila se jim výkonnost a koncentrace při vyučování, a tím i jejich prospěch. Žáci jsou zdravější, fyzicky aktivnější, lépe se zapojují do kolektivu a mají s ostatními spolužáky více společných prožitků,” uvedlo ministerstvo školství.

Ministerstvo práce je připraveno uvolnit další peníze, pokud by byl o obědy pro školáky zájem. Díky operačnímu programu potravinové a materiální pomoci, kam plynou prostředky z evropského fondu FEAD, může Česko od roku 2014 do roku 2020 získat na pomoc lidem v nouzi až 400 miliónů korun.

Projekty nelze kombinovat

Do projektu ministerstva školství se loni v prvním pololetí zapojilo 890 škol z celého Česka, obědy dostávalo přes 4500 dětí. Resort nyní zjišťuje možnosti dalšího rozšíření podpory, aby stravování mělo víc školáků.

Ministerstvo školství zdůraznilo, že pro zajištění školních obědů není možné různé programy kombinovat. Pokud se škola zapojí do jednoho projektu, nemůže už na stravování využít jiné dotace.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám