Hlavní obsah

Na Literární akademii to vře: Studenti stávkují, rektor odvolán

Studenti Literární akademie včera místo výuky stávkovali. Stejně jako pedagogové této soukromé vysoké školy kritizují kroky jednatele Miroslava Doležala. Pod jeho vedením se zaměstnancům podle vyjádření pedagogů zpožďují výplaty, peníze údajně dluží také studentům.

Foto: mapy.cz

Budova školy International Art Campus Prague, známé jako Literární akademie

Článek

Vadí jim také, že se snaží na umělecky zaměřenou školu akreditovat obory zaměřené na management ve zdravotnictví a sociálních službách. Jednatel výtky odmítá. Na pokyn majitelů včera odvolal rektora Petra Kaňku.

Akademická obec Literární akademie, která dva roky nese oficiální název International Art Campus Prague, vnímá situaci jako neúnosnou. Zástupce studentů Michal Beck například řekl, že ekonomické problémy se přímo dotkly studentů, kteří vycestovali do zahraničí v programu Erasmus. „Někteří z nich tam zůstali bez prostředků, přestože pan jednatel smlouvy podepsal,“ uvedl.

Podle předsedy odborové organizace Pavla Šidáka se od Doležalova příchodu před dvěma lety situace neustále zhoršuje. „Docházelo k neproplácení smluv, faktur, zastrašování, bossingu, který se stupňoval. Zhoršovala se komunikace, která se postupně stávala nulovou,“ řekl. Snahy o zavedení nových oborů podle něj opakovaně končily neúspěchem u Akreditační komise, přesto se v nich pokračuje.

Management ve zdravotnictví je nutnost, brání se jednatel

Rektorovo odvolání bylo prý rozhodnutím majitelů školy. „Asi od podzimu je tam problém, že pan docent Kaňka nechce spolupracovat na některých změnách, které si valná hromada společnosti odsouhlasila,“ uvedl jednatel Doležal.

Výtky studentů i pedagogů odmítá. Výplaty se podle něj zpožďovaly maximálně v řádu dní, přičemž to bylo dáno především ekonomickou nestabilitou školy, kterou navštěvuje jen 138 studentů. Sám prý komunikoval, navíc měl informace předávat odvolaný rektor.

Rozšíření portfolia oborů považuje za ekonomickou nutnost. „Od začátku jsem deklaroval, že rozhodně není zájem jakýmkoliv způsobem umenšovat umělecké směřování instituce. Proto to máme oddělené, založili jsme k tomu samostatný institut,“ řekl.

S rektorem odstoupili i prorektoři

Okamžitě po rektorově odvolání podali rezignaci tři prorektoři. Zástupci studentů v akademickém senátu se nechali slyšet, že Kaňku navrhnou do funkce rektora znovu na středečním zasedání akademického senátu.

Členové studentské komory akademického senátu se odpoledne s jednatelem sešli k více než hodinovému jednání. Vyzvali ho k odstoupení, ale jednatel jim řekl, že to udělat nemůže. Podle Doležala schůzka skončila pozitivně, zástupkyně studentů Jana Fleglová však s jeho názorem nesouhlasila. Jednání podle ní nepřineslo žádné konkrétní řešení vyhrocené situace.

Odbory zasahují

Do problémů se vložila i Českomoravská konfederace odborových svazů. Její předseda Josef Středula se rozhodl o sporech informovat ministra školství Marcela Chládka i německou ambasádu. Ocenil také přístup studentů, že nezůstali lhostejní k osudu školy a jejích zaměstnanců.

„Je zcela neobvyklé, aby studenti vysoké soukromé školy vyhlásili stávku proti šikaně a diskriminaci jejích zaměstnanců,“ zdůvodnila mluvčí ČMKOS Jana Kašparová.

První studenti začali na Literární akademii studovat v akademickém roce 2001/2002. Pedagogicky na ní působila řada spisovatelů, například Alexandra Berková, Petr Šabach, Jáchym Topol nebo Milan Uhde. Zaměřuje se na výuku tvůrčího psaní a mediální komunikaci. Od roku 2007 je škola v rukou německých majitelů, v červenci 2013 změnila oficiální název na International Art Campus Prague.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám