Hlavní obsah

Na Islandu vznikne první útulek pro velryby na širém moři na světě

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dvě samice běluhy severní se mají objevit v prvním světovém útočišti pro živočichy na otevřeném moři, azyl vznikne u Islandu. Projekt Sea Life Trust Beluga Whale Sanctuary pojme nejprve zmíněné dva exempláře poměrně malého kytovce, které se přesunou z akvária v Šanghaji na evropský sever do příjemnějšího prostředí, jak je vidět na videu zveřejněném agenturou AP. Od mládí jsou v Číně v zajetí.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Na Islandu vznikne první útulek pro velryby na širém moři na světěVideo: AP

 
Článek

„Je to vzrušující projekt,“ řekla jeho vedoucí Cathy Williamsonová. „Doufáme, že se živočichové z šanghajského akvária brzy dostanou na Island, kde budou žít v mnohem přirozenějších a vhodnějších podmínkách,“ dodala s tím, že plocha zahrnuje 32 tisíc čtverečních metrů.

Běluha severní (Delphinapterus leucas) je ozubený kytovec z čeledi narvalovitých, charakteristický bílou barvou. Přezdívá se jí mořský kanár, jelikož se dorozumívá mnoha zvuky. Má rovněž značně bohatou mimiku. Její průměrná délka se pohybuje kolem 4,5 metru, někteří jedinci však mohou dorůst až šesti metrů a vážit i 1900 kilogramů, průměrně se však hmotnost pohybuje od 700 do 1600 kg. Samci bývají větší.

Na Island příští rok v březnu

Podle Marka Todda, experta na chování mořských savců, je třeba zajistit, aby byly běluhy v dobré kondici a připraveny na transport. Vše se děje v partnerství se společností na záchranu velryb a delfínů Whale and Dolphin Conservation Society.

Cesta dlouhá přes 9600 kilometrů se plánuje na březen příštího roku. Může být pro ně sice trochu stresující, ale podle Williamsonové jde o nejlepší alternativu.

Na zajištění bezpečnosti a všech náležitostí spojených s transportem takto neobvyklého nákladu bude dohlížet množství odborníků. Tato dvě zvířata již zřejmě nikdy nebudou připravena na život v divoké přírodě, ale právě proto panuje snaha jim co nejvíce zlepšit jejich stávající existenci.

Vedoucí britské asociace Sea Life Trust Andy Bool připomněl, že v čínském akváriu jsou od roku 2011, jsou tedy pořád relativně mladé. „Ve volné přírodě se tyto běluhy dožívají 40 až 50 let,“ dodal.

Na Islandu, konkrétně u ostrova Heimaey, který se nachází přes sedm kilometrů od jižního islandského pobřeží, mají strávit zbytek života.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám