Hlavní obsah

V Anglii objevili pravěké pozůstatky jednoho z největších živočichů vůbec

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jedním z největších živočichů byl pravěký mořský plaz. V druhohorní periodě triasu se po území dnešní Velké Británie procházeli dinosauři a u pobřeží se pohybovali mořští plazi o velikosti velryb. Jedná se o takzvané ichtyosaury, velké mořské ještěry žijící před 250 až 95 milióny lety. Z nejnovějšího nálezu fosilie u pláže nedaleko Lilstocku v hrabství Somerset na jihozápadě Anglie podle vědců vyplývá, že jeden druh mohl mít na délku až 26 metrů.

Foto: Profimedia.cz

Rekonstrukce podoby největšího ichtyosaura

Článek

Dosud největším objeveným rodem ichtyosaura byl shonisaurus. První fosilie tohoto obřího mořského plaza byly objeveny v americkém státě Nevada v roce 1920. Měl špičatou tlamu se zuby jen v její přední části, tělo se podobalo velrybímu a ploutve byly dlouhé a štíhlé. Jeho největší exemplář měl na délku 21 metrů.

Vyjma dinosaurů a současného největšího živočicha, plejtváka obrovského, byl shonisaurus jedním z největších zvířat, jaké je vědcům známo.

Foto: Profimedia.cz

Nyní objevená čelistní kost ryboještěra - ichtyosaura

Jenže aktuálně objevená obrovská – metrová – čelistní kost ichtyosaura, pochází ze zřejmě ještě většího druhu.

Srovnávání s jinými ichtyosaury

Podle agentury Reuters vědci odhadli délku zvířete tím, že porovnali tuto kost se stejnou kostí největšího shonisaura, nalezeného dříve v Kanadě, který byl dlouhý 21 metrů. Nově objevená kost je o 25 procent větší, tudíž výzkumníci následně určili jeho možnou délku na 26 metrů.

„Jde o obří část mandibuly (dolní čelisti) ichtyosaura,“ konstatoval pro zpravodajský server BBC paleontolog Dean Lomax z Manchesterské univerzity, přední světový expert na ichthyosaury, který kost porovnával s dřívějšími nalezenými exempláři.

„Mořské stvoření velikosti plejtváka plavalo u anglického pobřeží přibližně před 205 milióny lety,“ dodal.

Místo nálezu čelistní kosti ichtyosaura.

Kost u britské pláže nalezl sběratel zkamenělin Paul de la Salle. Nejprve se domníval, že to je kousek skály, avšak poté, co zaznamenal charakteristickou drážku a strukturu kostí, změnil názor. Nakonec se tedy zjistilo, že patřila ichthyosaurovi.

Pomoc se starším nálezem

Vědci věří, že nález jim pomůže objasnit jeden mnohem dřívější, z poloviny 19. století. Roku 1850 byla objevena velká záhadná kost v anglickém hrabství Gloucestershire. Odborníci si nebyli jistí, zda tyto fosilie pocházejí z dinosaurů, nebo některého z tajemných plazů.

Lomax je přesvědčen, že i tyto zkameněliny jsou čelistní kosti od obrovského, dříve neznámého ichtyosaura.

Foto: Profimedia.cz

Za připomenutí ještě stojí, že v roce 1966 našel správce vodní elektrárny na skotském ostrově Skye kosterní pozůstatky čtyřmetrového živočicha, „lochnesky“. Až roku 2016 se podařilo pomocí moderních technologií prokázat, že se jednalo rovněž o druh ichtyosaura. [celá zpráva]

Všichni ichtyosauři byli ve své době postrachy vod. Vyhynuli společně s dinosaury, později je nahradili delfíni a velryby.

Reklama

Související články

Klíšťata z jantaru sála krev dinosaurům

V úlomku jantaru, zkamenělé pryskyřice jehličnatých stromů, vědci našli pozůstatky krev sajícího komára. A z dědičné hmoty (deoxyribonukleové kyseliny, DNA)...

Výběr článků

Načítám