Hlavní obsah

Na EXPO v Dubaji Česko rozhodně nepaběrkovalo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Světová výstava EXPO 2020 v Dubaji ve Spojených arabských emirátech vstoupila poslední březnový den po půl roce, přesněji řečeno po 182 dnech konání, do historie.

Foto: UCEEB ČVUT

Oceněný systém S.A.W.E.R.

Článek

Velkolepá akce, odložená o rok kvůli pandemii koronaviru, zaznamenala podle organizátorů 23 milionů návštěv včetně opakovaných. Vzhledem k tomu, že omikron nepustil na určitou dobu na výstaviště zpravidla jindy početné čínské a indické turisty, lze akci podle odborníků označit za úspěch.

Ve výstavním areálu mezi Dubají a Abú Zabí se představilo 192 zemí a deset nadnárodních organizací. Do svých pavilonů lákalo 60 států včetně ČR.

Cena za inovaci

Česko dalo o sobě v Dubaji jaksepatří vědět. Nejen že si do pavilonu našlo cestu přes milion hostů, ale naprázdno nevyšlo ani při udílení cen.

Organizátoři udělili České republice cenu za „nejlepší inovaci“ za technologii, která samostatně vyrábí vodu ze suchého pouštního vzduchu jen s využitím solární energie.

Česká technologie vyrábějící vodu ze vzduchu vyhrála na Expo cenu za nejlepší inovaci

Věda a školy

S.A.W.E.R. (solar-air-water-earth-resources) navrhl pro první EXPO v arabském světě Jiří F. Potužník, generální komisař účasti ČR v roce 2017, a díky týmu Univerzitního centra energeticky efektivních budov se z něj v následujících čtyřech letech stala funkční technologie.

„Bylo to překvapení, organizátoři již všechny ceny Mezinárodního úřadu pro výstavy vyhlásili a začal kulturní program věnovaný EXPO 2025 v japonské Ósace. Pak ale udělili ještě dvě vysoká ocenění – BIE COSMOS Prize a UAE Innovations Award. A ta poslední patří České republice,“ popsal udílení cen Jiří F. Potužník.

Cenu českému pavilonu udělilo Centrum pro vládní inovace Mohammeda bin Rašída Al Maktúma, tedy vládce Dubaje a premiéra Emirátů.

Show o Alfonsi Muchovi vidělo na světové výstavě Expo v Dubaji 2000 lidí

Kultura

„Je vidět, že i malé výzkumné centrum v ČR umí zazářit na světové úrovni. Česká věda, a nemyslím tím jen S.A.W.E.R., se opět dostává mezi nejlepší. Zařízení, jež mělo původně v pavilonu České republiky vyrobit 500 litrů vody denně, jen včera vyrobilo přes 1300 litrů,“ dodává Jakub Dytrich z Univerzitního centra energeticky efektivních budov Českého vysokého učení technického v Praze.

Český pavilon představil přes dvě desítky stálých exponátů a 11 dočasných expozic, své fanoušky našla i restaurace, jež v muslimské zemi čepovala prazdroj. Získat povolení vzít si ho na zahrádku sice trvalo tři měsíce, ale povedlo se.

Reklama

Výběr článků

Načítám