Hlavní obsah

Show o Alfonsi Muchovi vidělo na světové výstavě Expo v Dubaji 2000 lidí

Na světové výstavě Expo v Dubaji se tento týden během českého národního dne uskutečnila předpremiéra multimediální show věnované českému malíři Alfonsi Muchovi. Vidělo ji 2000 diváků. Za pořadatele to sdělila mluvčí Pavlína Stránská. Česká premiéra představení s projekcemi, moderní hudbou, tancem a akrobacií se uskuteční 26. května v pražském O2 Universum. Organizátoři ji kvůli pandemii koronaviru opakované odložili.

Foto: iMUCHA

Multimediální show iMUCHA na EXPO 2020 v Dubaji

Článek

Představení iMucha se podle mluvčí konalo v jednom z amfiteátrů poblíž tuzemské expozice. "Mám obrovskou radost, jak se předpremiéra vydařila a jaký měla úspěch. Přijeli hosté z celého světa, z Kanady, USA, Japonska, Rakouska a mnohých dalších zemí," uvedl producent show Michal Dvořák.

Foto: iMUCHA

Multimediální show iMUCHA na EXPO 2020 v Dubaji.

Příběh pojednává o životní cestě slavného malíře, grafika a designéra stylu secese a je vyprávěn očima mladého kreslíře komiksů. "Obsah show ve smyslu propojení současného světa s odkazem Alfonse Muchy v podobě naděje slovanských národů evokoval návštěvníkům zejména nyní, v náročné době, snahu o vzájemné porozumění," uvedl Richard Fuxa, předseda Nadačního fondu Richarda Fuxy, který za představením stojí.

Na projektu podle producentů pracovalo více než 200 lidí včetně koncertního mistra České filharmonie Jiřího Vodičky, držitele tří Thálií Ondřeje Vinkláta, hudebního skladatele Jiřího Janoucha, autora libreta a scénáře Tomáše Belka či choreografů Tomáše Rychetského a Viktora Konvalinky. Postavě Alfonse Muchy i jeho alter egu kreslíře propůjčil hlas herec Pierce Brosnan.

Foto: iMUCHA

Multimediální show iMUCHA byla jedním z hlavních vrcholů Českého národního dne v rámci EXPO 2020 v Dubaji.

Předpremiéra se konala v rámci českého národního dne, kde se na světové výstavě představila česká klasická, folklorní i moderní hudba, divadlo v různých formách, intermediální umění, literatura, móda, počítačové hry i výtvarné instalace. Světová výstava se s ročním zpožděním kvůli pandemii otevřela loni v říjnu a potrvá do konce března.

Česká premiéra představení iMucha se bude konat koncem května, přípravu provázely v důsledku pandemie koronaviru komplikace. Původně organizátoři plánovali premiéru na rok 2020, na 160. výročí Muchova narození. Uvedení předloni v říjnu ale bylo kvůli pandemii přesunuto na loňský květen a následně na letošní únor. Následně letos organizátoři premiéru posunuli na květen s odůvodněním, že chtějí uspokojit všechny zájemce o účast na premiéře, jejichž počet limitovala protipandemická opatření.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám