Hlavní obsah

Na čtyřletých maturitních oborech začaly jednotné přijímačky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Na čtyřletých maturitních oborech středních škol začaly v úterý 12. dubna jednotné přijímací zkoušky. K jejich prvnímu termínu směřuje 79 409 uchazečů, z toho 1198 válečných uprchlíků z Ukrajiny. Druhý termín se bude konat ve středu.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Přijímací zkoušky na 1. Slovanském gymnáziu v Praze (12. dubna 2022)

Článek

Celkem se na čtyřleté maturitní obory podle aktuálnějších statistik přihlásilo 80 896 žáků, z nichž 1261 je z řad ukrajinských běženců. Většina uchazečů bude dělat zkoušky na dvě školy. Vyplývá to z údajů Cermatu, který zkoušky organizuje.

Jednotné přijímací zkoušky se skládají z hodinového testu z češtiny a z testu matematiky, který trvá 70 minut. Uprchlíky z Ukrajiny čeká místo testu z češtiny pohovor, který připravují samotné školy.

Na matematiku budou mít Ukrajinci 90 minut. V češtině si ji zvolili dva, jeden bude dělat test v angličtině a všichni ostatní v ukrajinštině.

Na maturitní obory se hlásí 1281 uprchlíků z Ukrajiny

Věda a školy

V ČR je podle odhadu ministerstva školství nyní asi 25 tisíc Ukrajinců, kteří by se vzhledem ke svému věku mohli vzdělávat ve středních školách. Část z nich zřejmě ale půjde i na učební obory, další třeba budou moct nastoupit rovnou do vyšších ročníků a někteří se pravděpodobně zatím na žádné školy nepřihlásili.

Přijímačky na víceletá gymnázia budou za týden

Zkoušky se letos konají poprvé po dvou letech bez protiepidemických opatření proti covidu-19. Loni i předloni se kvůli epidemii jejich termín posunul o několik týdnů dál. V roce 2020 se pak zkouška konala výjimečně jen v jediném termínu a loni pro změnu s povinnými rouškami.

Ukrajince u přijímaček na SŠ leckde nechtějí

Domácí

Po zkouškách na čtyřleté obory budou již tradičně následovat přijímací testy na víceletá gymnázia. Uskuteční se ihned po Velikonocích, tedy příští úterý a středu.

Do ZŠ a MŠ nastoupilo přes 26 tisíc dětí z Ukrajiny

Ministerstvo školství zároveň v úterý informovalo, že do českých základních škol zatím nastoupilo 23 204 žáků z Ukrajiny, mateřské školy evidují 3310 dětí. Volné kapacity jsou přitom podle MŠMT, které zjišťovalo situaci v jednotlivých krajích, řádově vyšší.

Do škol a školek nastoupilo přes 26 tisíc dětí z Ukrajiny

Domácí

Další tisíce míst však bude možno vytvořit až od příštího školního roku.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám