Hlavní obsah

MŠMT: Školní psychologové by se mohli ze státních peněz platit od roku 2025

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Na školní psychology či sociální pedagogy by od roku 2025 mohly jít peníze ze státního rozpočtu. Do té doby by se měli platit z evropských dotací. Ministerstvo školství chce systém financování těchto pozic upravit novelou školského zákona a vyhlášky o poskytování poradenských služeb ve školách.

Foto: Petr Horník, Právo

Ilustrační snímek

Článek

Návrh by mohlo předložit vládě asi v dubnu nebo květnu, jak ve středu odpoledne sdělila ředitelka odboru vnějších vztahů a komunikace MŠMT Lubomíra Černá.

Nezisková organizace EDUin v úterý upozornila, že uzákonění pozice sociálních pedagogů či školních psychologů není součástí aktuálního návrhu novely zákona o pedagogických pracovnících. Společnost zároveň připomněla, že ministr školství Petr Gazdík (STAN) zavedení těchto pozic slíbil.

Organizacím se nelíbí, že ministerstvo v novele vynechalo podpůrné učitelské profese

Věda a školy

Jejich absenci v materiálu, jak jsme nyní informovali, ministerstvu ve středu vytkly také organizace Učitel naživo, Otevřeno, Učitelská platforma a Začni učit!. Úřad předlohu zveřejnil na konci února, v pátek k ní končí meziresortní připomínkové řízení.

Návrh jsme už připravili, hlásí ministerstvo

Podle Černé ale ministerstvo už připravilo i návrh na zakotvení podpůrných učitelských pozic. Upřesnila, že se bude jednat o novelu školského zákona a vyhlášky o poskytování poradenských služeb ve školách a změnu způsobu financování.

Vyřešit se podle ní musí především nastavení systému pro placení těchto pozic. Peníze ze státního rozpočtu by na ně mohly jít od 1. ledna 2025.

Jazykové školy nabídly uprchlíkům češtinu i zdarma. Uvítaly by dotace

Věda a školy

„Do konce roku 2024 bude financování těchto pozic nárokové v rámci operačního programu Jan Amos Komenský (OP JAK), následně dojde k legislativnímu zakotvení a financování ze státního rozpočtu, čemuž bude předcházet průběžná evaluace a finální zhodnocení funkčnosti modelu,“ vysvětlila.

V souvislosti s tím chce ministerstvo upravit legislativní předpisy.

MŠMT dá školám peníze na Ukrajince v dubnu. Chystá i dotace

Věda a školy

Černá zároveň poukázala na to, že Technologická agentura ČR aktuálně dělá výzkum k nepedagogické práci a specializovaným činnostem ve školách. Projekt by měl trvat asi rok a jeho výsledkem by měl být podklad pro případnou úpravu systému specializovaných a podpůrných pozic ve školách.

Řešit problémy, komunikovat, učit se. Do 21. dubna lze připomínkovat návrh nové koncepce vzdělání

Věda a školy

Návrh novely zákona o pedagogických pracovnících navazuje na podobnou předlohu z minulého volebního období. Původní materiál počítal zejména s otevřením učitelské profese lidem bez pedagogického vzdělání. Poslanci k němu loni doplnili návrh na garanci platů učitelů na 130 procentech průměrné mzdy či ukotvení některých podpůrných učitelských pozic jako školních psychologů nebo speciálních pedagogů. Po senátní vratce ale už Sněmovna o návrhu nerozhodla.

Podle současného návrhu ministerstva by se mohl plat učitelů stanovit ze zákona na úrovni 1,4 násobku průměrné mzdy v ČR za předminulý rok. Závazný by tento poměr mohl být při sestavování státního rozpočtu od ledna 2024. Úprava rovněž počítá se zavedením tzv. adaptačního období pro začínající učitele, pozicí provázejícího učitele na praxi či zpřístupněním učitelského povolání lidem bez pedagogické kvalifikace.

Reklama

Související články

MŠMT: Plat učitelů vzrostl na 47 590 korun

Průměrný hrubý plat učitelů loni vzrostl na 47 590 korun. V meziročním srovnání si polepšili o osm procent, což bylo pomalejší tempo růstu než v předchozím...

Školy hledají místa pro desítky tisíc dětí

Už teď se základní školy snaží začleňovat do třídních kolektivů malé uprchlíky z Ukrajiny. Podle dosavadních údajů o počtu přijatých běženců by do těchto škol...

Výběr článků

Načítám