Hlavní obsah

MŠMT připravuje systém mistrovských zkoušek pro vyučené s praxí

– Praha

Ministerstvo školství chystá pilotní projekt, ve kterém by chtělo otestovat možné zavedení mistrovské zkoušky pro absolventy učebních oborů s výučním listem. Na záměru pracuje již čtvrtým rokem. Dle současného návrhu by se ke zkoušce dalo hlásit po pěti letech praxe v daném oboru. Kdy by mohla být mistrovská zkouška zavedena, úřad zatím nesdělil, nicméně by prý měla být součástí systému dalšího vzdělávání. Řeší se dále i státní část maturit.

Foto: Jan Trojan, Právo

O návratu mistrovské zkoušky se uvažuje už dlouho. Ilustrační foto

Článek

S detaily a svým postojem k možnému zavedení mistrovské zkoušky hodlá ministr školství Robert Plaga seznámit nejdříve premiéra Andreje Babiše (oba ANO).

Jednat by o tom měli v pondělí za přítomnosti ministryně průmyslu a obchodu Marty Novákové (za ANO), ministra zemědělství Miroslava Tomana (za ČSSD) a zástupců podnikatelů a krajů.

Zapojení komor, svazů a cechů

Úřad připravuje koncept zkoušek od roku 2015/2016. V listopadu 2017 začal resort s Národním ústavem pro vzdělávání (NÚV) pracovat na projektu, který je naplánován do října 2021 a jdou na něj peníze z EU.

Prostřednictvím Hospodářské komory, Agrární komory a Svazu průmyslu a dopravy se do přípravy zkoušek zapojily i různé cechy a profesní sdružení.

„Předmětem tohoto projektu je navržení a rozpracování všech prvků potřebných k plošnému zavedení mistrovské zkoušky a nastavení k tomu všech potřebných procesů (kvalifikační a hodnoticí standardy mistrovských kvalifikací, učební dokumenty, metodika tvorby a podobně),” uvedlo ministerstvo.

Problém státní maturity

O mistrovských zkouškách se začalo mluvit více loni na jaře v souvislosti s plánem Plagy upravit současné nastavení státních maturit, které kritizuje řada učitelů i dalších odborníků na vzdělávání. Poukazují na to, že přibývá maturantů, kteří u zkoušek neuspějí.

Podle některých odborníků není maturita potřebná na všech typech škol. Část z nich se domnívá, jak Novinky loni informovaly, že na učilištích by byla vhodnější mistrovská zkouška.

Další zvažovanou úpravou, kterou například podporuje Společnost učitelů českého jazyka a literatury, je i tento Plagův záměr: ponechat státu didaktické testy, ale slohy a způsob hodnocení ústních zkoušek vrátit zpět do škol. Rovněž možné sjednocení spuštění povinné maturity z matematiky až od školního roku 2021/2022.

Konkrétní návrh změn v maturitách chce ministr předložit do meziresortního připomínkového řízení do konce února.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám