Hlavní obsah

Mouční červi možná jednou nakrmí lidi i zvířata

Právo, Vladimír Klepáč

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ať se to někomu líbí, nebo ne, lidstvo bude potřebovat červy, aby si zajistilo dost jídla. Moučka vyrobená z moučných červů navíc může být doplňkem nejen stravy lidí, ale může zčásti nahradit i rostlinnou potravu třeba drůbeže, skotu nebo prasat.

Foto: archiv Ondřeje Šťastníka

Moučka z červů by se mohla přidávat do krmiva pro kuřata.

Článek

„Moučka z moučných červů má obrovský potenciál. Možná jednoho dne, a nemusí jít o příliš vzdálenou budoucnost, budou stát vedle kravínů nebo drůbežáren i haly na chov červů,“ řekl Právu Ondřej Šťastník z Agronomické fakulty brněnské Mendelovy univerzity.

V uplynulých šesti měsících s kolegy testoval využití moučky jako krmiva na slepicích, které si univerzita pro svůj výzkum chová. Vědci nahradili pět procent jejich rostlinné stravy právě moučkou z červů a ukázalo se, že slepice prospívaly bez potíží a maso i vejce z nich byly stejně kvalitní jako u klasického chovu.

Hmyzí průlom na evropský trh: Unie schválila konzumaci červů

Evropa

Pokud se podaří snížit cenu za odchov červů, mohla by nově tato červí moučka tvořit v budoucnu až pětinu krmiva drůbeže. Není to utopie. Čísla jasně ukazují, že se zemědělským hospodařením tak, jak jej lidstvo zná nyní, si v budoucnu nevystačí.

Do roku 2050 se počet lidí na planetě zvýší ze současných sedmi na devět miliard. Zvýší se proto poptávka po živočišných produktech o 60 až 70 procent.

Jako ze dvorku

Problém je ale v tom, že pole, která jsou k dispozici, už nebudou stačit k vypěstování dostatečného množství rostlinného krmiva pro hospodářská zvířata.

Vědci proto již nyní hledají způsoby, jak je jednou uživit. K alternativám patří například potraviny z mořských řas, ale i hmyz jako nový zdroj živočišných bílkovin.

„V podstatě jsme sušené červy přeměnili v moučku, naředili v ní obsah tuku, aby se nelepila na stěny šrotovníku používaného při přípravě krmiv, a pak moučku sešrotovali se pšenicí. Tím jsme vytvořili krmivo pro brojlerová kuřata a slepice. Dali jsme jim vlastně červy ze dvorku v upravené podobě,“ doplnil Šťastník.

Biologové žádají větší ochranu parazitů

Věda a školy

Na projektu spolupracují vědci s firmou Underground Food. Výzkum zaštiťuje Technologická agentura ČR.

Šťastník vysvětlil, že takovéto živočišné bílkoviny najdou využití i v potravě či v krmivu dalších masožravců a všežravců, tedy případně u prasat, psů, koček a samozřejmě také u lidí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám