Hlavní obsah

Hmyzí průlom na evropský trh: Unie schválila konzumaci červů

Novinky, jem
Brusel

Evropská agentura pro bezpečnost potravin (EFSA) ve středu schválila prodej, přípravu a podávání larev potemníka moučného jakožto potraviny určené pro konzumaci lidmi. Podle agentury Reuters se tak konečně otevřel prostor pro servírování červů Evropanům na všechny možné způsoby.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Potemník moučný se stal prvním hmyzem, kterého EU schválila ke konzumaciVideo: Reuters

 
Článek

Až doposud byli tito červi bohatí na proteiny, tuk a vlákninu v Evropské unii využíváni pouze jako krmivo pro zvířata. To se teď mění. Jde navíc jen o začátek malé potravinové revoluce v Unii, slibuje EFSA. Do jídelníčků sedmadvacítky totiž slibuje v následujících letech zařadit i další hmyz.

Přírodovědci našli na Hodonínsku údajně vyhynulého brouka dřepčíka

Věda a školy

„Už jsme dostali řadu žádostí o zařazení hmyzu jakožto nové potraviny,“ potvrdil agentuře Reuters potravinář Ermolaos Ververis z evropské potravinové agentury. Od roku 2018 mělo na stole úředníků přistát rovnou 156 žádostí hmyzího charakteru.

Nyní ale budou muset obchodníci s hmyzem krom evropské byrokracie překonat i přirozený odpor jedlíků ze starého kontinentu. A to by mohlo zabrat nějaký čas, poznamenala agentura Reuters závěrem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám