Hlavní obsah

Moře u Řecka ukrývá malé Pompeje

Archeologové u pobřeží řeckého ostrova Délos objevili pozůstatky antického osídlení. Necelé dva metry pod hladinou Egejského moře se ukrývá hrnčířská dílna i s vypalovací pecí. Řecká média místo pojmenovala malé Pompeje podle starořímského města pohřbeného pod nánosy popela po výbuchu Vesuvu.

Foto: Novinky.cz s použitím Mapy.cz

Článek

„V minulosti byly tyto ruiny označeny za součást přístavu,“ sdělilo podle serveru Discovery News řecké ministerstvo kultury. Tato teorie však byla s novým průzkumem poopravena. Na místě se totiž nacházejí vedle hrnčířské dílny i jiné řemeslnické budovy. „Podobné dílny se našly i v Pompejích a Herculaneu,“ uvedlo ministerstvo.

Stavby, mezi nimiž nechybějí ani zřícené sloupy či zdi, byly lemovány řadou kamenů. Podle archeologů šlo o osídlení na samém okraji pobřeží, kameny tak proto pravděpodobně plnily úlohu vlnolamů, které měly dílny ochránit před působením moře. Ke zhroucení staveb došlo zatím z neznámých příčin.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Archeologická činnost na ostrově Délos patří k nejaktivnějším v celém Středozemí. Ostrov je podle řecké mytologie rodištěm bohů Apollóna a Artemidy a od 8. do 1. století př. n. l. byl důležitým přístavem a centrem obchodů s otroky.

Reklama

Výběr článků

Načítám