Hlavní obsah

Mohli jsme zachytit signál mimozemšťanů, věří vědci z Harvardu

Takzvané rychlé rádiové záblesky, tedy krátké impulsy kosmického záření, nemusejí být přírodního původu. Může jít o emise z provozu vesmírných korábů mimozemšťanů. K takovému závěru alespoň došel teoretik Avi Loeb z astrofyzikálního ústavu Harvard-Smithsonian Center for Astrophysics. Záblesky by podle něj a jeho kolegy mohly pocházet z gigantických rádiových vysílačů mimozemské inteligence.

Foto: Profimedia.cz

Radiové signály jsou tak silné, že je zachytí i satelity na Zemi.

Článek

„Rychlé rádiové záblesky jsou tak jasné, krátké a přicházejí z takové dálky, že jsme nenašli žádný přírodní zdroj, z něhož by mohly pocházet. Možnost, že je to produkt inteligence, si zaslouží zvážení a prověření,“ píše Loeb na stránkách ústavu.

Takzvaných rychlých radiových záblesků si lidé poprvé všimli v roce 2007 a od té doby matou vědce z celého světa. Teleskopy je zachycují vždy jen po několik milisekund, pak se náhle ztratí. [celá zpráva]

Za deset let jich obří teleskopy, jako je observatoř Parkes v Austrálii nebo Arecibo v Portoriku, zachytily ani ne dvě desítky. A jediné, co o nich vědci dokážou s určitostí říci, je fakt, že jsou extrémně silné a přicházejí k nám z trpasličí galaxie v oblasti souhvězdí Vozky vzdálené tři miliardy světelných let.

Hmotnost této galaxie dosahuje pouhého procenta hmotnosti Mléčné dráhy. A to, že pozemské radioteleskopy zachytily signál z takové dálky a z tak malé galaxie, svědčí o tom, že ho produkuje extrémně silný zdroj energie.

Loeb a jeho kolega z Harvardovy univerzity Manasvi Lingam vypočítali, že pokud by mimozemšťané sestrojili obří radiový vysílač velký jako dvě zeměkoule, mohl by z nejbližší hvězdy absorbovat dostatek solární energie potřebné k radiovému záblesku, který by byl zaznamenán i na Zemi. Taková technologie je sice daleko za schopnostmi lidstva, podle Loeba a Lingama ale neodporuje lidem známým zákonům fyziky.

Jako jedno z pravděpodobných vysvětlení se zmiňovaným vědcům jeví možnost, že mimozemšťané gigantickými výboji před třemi miliardami let urychlovali své vesmírné lodě.

Reklama

Výběr článků

Načítám