Hlavní obsah

Mladík vynalezl gel, který ihned zastavuje krvácení

Novinky, sia

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Představte si, že máte hlubokou ránu, ze které prýští krev. Zdá se, že ji hned tak nic nezastaví. Poté do rány aplikujete gel a krvácení přestane za několik vteřin. Právě to umí VetiGel, polymer na bázi vodních řas, který vytvořil Američan Joe Landolina, když mu bylo teprve 17 let.

BEZ KOMENTÁŘE: Mladík vynalezl gel, který ihned zastavuje krvácení Video: Suneris

 
Článek

"Když se gel vstříkne do zraněného místa, do dvanácti vteřin vytvoří sraženinu a trvale zacelí ránu do několika minut," sdělil Landolina.

Dnes je tento 22letý vynálezce spoluzakladatelem a výkonným ředitelem biotechnologické společnosti, která gel vyrábí a plánuje jeho brzkou distribuci do veterinárních ambulancí. Využití při léčbě lidí by mělo následovat.

Jako lego

Princip, na kterém gel funguje, je překvapivě jednoduchý. Dávka gelu z řas sestává z jednotlivých polymerů. Tyto řetězce lze rozložit na ještě menší částečky „podobně jako kostky lega“.

Poté, co se gel tvořený těmito částečkami dostane do styku s poškozenou tkání, ať už otvorem v kůži, nebo ve vnitřních orgánech - v játrech, ledvinách či slezině - vytvoří okamžitě strukturu podobnou pletivu. Tím nejenže vznikne velice silné pojivo, které drží ránu uzavřenou, ale také struktura, která pomůže tělu vyprodukovat fibrin (vláknitý nerozpustný protein) na povrchu rány a zacelit ji.

Porazili i akademiky

Landolina vynalezl první verzi gelu v laboratoři svého děda, když byl ještě středoškolákem. Když pak nastoupil do prvního ročníku na Newyorské univerzitě, přihlásil se spolužákem svůj vynález do soutěže. A navzdory tomu, že soupeřili s postgraduálními studenty i akademiky, získali překvapivě druhé místo.

Landolina a jeho obchodní partner Isaac Miller by po vstupu na americký trh chtěli expandovat také do Evropy a Asie. S testováním gelu na lidském těle chtějí začít, jakmile obdrží souhlas amerického Úřadu pro kontrolu potravin a léčiv.

Jak upozornil server Business Insider, mohl by gel najít v budoucnu široké uplatnění od armády po domácnosti.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám