Hlavní obsah

Mladí výzkumníci se utkají ve vědeckém finále Science slamu

Novinky,

Příští týden, konkrétně ve středu 1. listopadu, se od 19 hodin v brněnském Sono centru uskuteční první celorepublikové finále vědecko-populární soutěže Science slam. Utká se v něm celkem šest mladých vědců z Masarykovy univerzity (MU) v Brně a Univerzity Karlovy (UK) v Praze, kteří jednoduchou a zábavnou formou přiblíží svůj výzkum široké veřejnosti. Vstup na akci je zdarma.

Foto: Masarykova univerzita

Z loňského podzimního kola Science slamu na MU v Brně – na ilustračním snímku je astrofyzička Lenka Zychová.

Článek

O přízeň diváků se budou ucházet badatelé, kteří úspěšně prošli univerzitními koly soutěže.

„Každý z nich bude mít šest minut na to, aby co nejzábavnější formou seznámil publikum se svým výzkumem. Diváci pak na konci večera hlasují, kdo je nejvíce pobavil, a vybírají tak vítěze," vysvětlil princip soutěže její koordinátor Petr Holík.

Účinkující si musejí na pódiu vystačit se základními rekvizitami, nemohou využívat žádnou formu digitální prezentace. Nejde samozřejmě jen o zábavu – je třeba ukázat, v čem výzkum spočívá a proč je důležitý.

Rozhodování u soudu či studium nejmenších částic

V Sono centru se potkají tři zástupci MU a tři reprezentanti UK. Budou mezi nimi jak výzkumníci z přírodovědných, tak z humanitních oborů.

Diváci se mohou těšit na výzkum o rozhodování soudů v oblasti trestné činnosti, hledání nejlepších postupů při operaci palce, výzkum jednobuněčných organismů nebo studium nejmenších částic, z nich je tvořen svět.

Formát Science slamu přinesla MU ze zahraničí do Brna před pěti lety. Letos poprvé se mezi sebou utkali také vědci UK.

„Jsme moc rádi, že se myšlenku Science slamu podařilo rozšířit dál a zapojit do něj i nejstarší českou univerzitu. Doufáme, že do budoucna se pro tento způsob popularizace vědy nadchnou i ostatní školy,“ poznamenal Holík.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám