Hlavní obsah

Mikroplasty poprvé odhaleny hluboko v plicích žijících pacientů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vědci objevili mikroplasty v plicích žijících lidí. Jde o první případ, kdy je nalezli v tkáni žijících pacientů, dříve je potvrdili pouze při pitvě. Mezi plasty vyskytujícími se v lidské tkáni nejčastěji byly polyethylentereftalát známý pod zkratkou PET (ze kterého se vyrábějí jednorázové láhve), fólie a textilní vlákna či polypropylen. Vyplývá to ze studie, o které minulý týden informoval list The Guardian.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

Odborníci tvrdí, že znečištění mikroplasty je v současnosti všudypřítomné, takže se mu lidé nemohou vyhnout. Vzrůstají proto obavy o působení těchto drobných plastových částic na zdraví.

Nalezli 39 druhů mikroplastů, z nichž se ve 12 případech jednalo o běžné typy, které obsahují obaly, lahve či oblečení. Více jich identifikovali u mužů.

V laboratoři se potvrdilo, že mohou poškozovat lidské buňky, rovněž se prokázalo, že polétavý prach a další jemné částice vedou v souvislosti se znečištěným ovzduším k milionům předčasných úmrtí ročně.

U 11 ze 13 lidí

Autoři studie, kterou publikoval odborný časopis Science of the Total Environment, odebrali vzorky plicní tkáně 13 lidí, kteří podstoupili operaci, a u 11 z nich objevili mikroplasty.

S mikroplasty je to mnohem horší. Vdechneme tisíce částic denně, zjistila studie

Věda a školy

Vědci analyzovali částice o velikosti až 0,003 milimetru. Nalezli 39 druhů mikroplastů, z nichž se ve 12 případech jednalo o běžné typy, které obsahují obaly, lahve nebo oblečení. Více drobných plastových částic identifikovali u mužů.

„Nečekali jsme, že se dostanou tak hluboko“

Autoři studie objevili nejvíc mikroplastů hluboko v lidských plicích. Dříve si přitom mysleli, že se tam nemohou dostat kvůli tomu, jak jsou zde dýchací cesty úzké.

Mikroplasty se do moří Arktidy šíří z evropských řek, zjistili vědci

Věda a školy

„Neočekávali jsme, že v dolních částech plic najdeme nejvyšší počet částic nebo částice takových rozměrů, jaké jsme objevili,“ přiznala hlavní autorka studie Laura Sadofská z lékařské univerzity v anglickém Yorku.

„Očekávali bychom, že částice těchto velikostí budou odfiltrovány nebo zachyceny dříve, než se dostanou tak hluboko,“ dodala vědkyně.

Podle ní by výzkum mohl pomoci k vytvoření experimentů, které by stanovily dopady mikroplastů na lidské zdraví.

Znečištění řek léčivy? Globální hrozba pro životní prostředí a lidské zdraví, tvrdí vědci

Věda a školy

Dvě dřívější studie již prokázaly přítomnost mikroplastů v lidských plicích. Jejich autoři však tkáň získali až při pitvě po úmrtí pacientů. Loňský výzkum brazilských vědců našel drobné plastové částice ve 13 z 20 vzorků, průměrný věk zkoumaných osob byl výrazně vyšší než v britské studii. Mezi nejčastěji objevenými mikroplasty byl polyethylen, ze kterého se vyrábějí igelitové tašky.

Američtí vědci, kteří v roce 1998 zkoumali tkáně pacientů, kteří prodělali rakovinu plic, nalezli plastová a rostlinná vlákna v 99 ze 114 vzorků. V rakovinné tkáni obsahovalo vlákna 97 procent vzorků a v nenádorových vzorcích se jednalo o 83 procent.

I v lidské krvi

Mikroplasty, které pocházejí z vláken oblečení, pneumatik, kosmetiky a mnoha dalších zdrojů, byly nalezeny po celé planetě – od vrcholu Mount Everestu až po nejhlubší oceány. Podle mnoha studií je lidé konzumují v potravinách i ve vodě a také je vdechují.

Afriku zaplavuje plastový odpad. Vytváří ale i pracovní místa

Věda a školy

Nedávno byly poprvé objeveny také v lidské krvi. Z výzkumu vyplynulo, že tyto drobné plastové částice mohou cestovat po těle a usazovat se v orgánech. Badatelé dané zjištění považují za znepokojivé, i když neznají přesný dopad mikroplastů na člověka. V laboratoři ale už prokázali, že mohou poškozovat lidské buňky.

Vědci poprvé objevili mikroplasty v lidské krvi

Věda a školy

Autoři této studie analyzovali vzorky krve 22 anonymních dárců, zdravých dospělých jedinců, a v 17 z nich našli plastové částice. Některé vzorky krve obsahovaly dva nebo tři druhy plastů, polovina vzorků obsahovala plast PET.

„Naše studie je prvním důkazem toho, že máme v krvi polymerní částice, což je průlomový výsledek,“ konstatoval tehdy ekotoxikolog Dick Vethaak z amsterdamské Svobodné univerzity.

„Určitě je rozumné mít obavy. Částice tam jsou a kolují po celém těle. Obecně také víme, že kojenci a malé děti jsou více vystaveni působení chemických látek a částic. To mi dělá velké starosti,“ doplnil.

Reklama

Výběr článků

Načítám