Hlavní obsah

Měsíční předpověď budou meteorologové vydávat v pondělí místo v pátek

– Praha

Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) mění termín vydávání dlouhodobé předpovědi počasí. Od začátku dubna se přesouvá z pátečního podvečera na pondělí kolem 17:00. Délka předpovídaného období – čtyři týdny – ale zůstane.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ilustrační foto

Článek

„Změna metodiky a termínu vydávání platí od začátku dubna, takže poprvé bude měsíční výhled počasí vydán v pondělí 5. dubna,” potvrdil pro Novinky František Šopko z Oddělení meteorologických předpovědí ČHMÚ.

Důvodem ke změně termínu je podle meteorologů snaha o zkvalitnění předpovědi zejména na první a druhý týden, pro které se ve větší míře používají výstupy numerických modelů.

Pandemie ztěžuje i předpověď počasí

Počasí

„Posun termínu vydání na samý začátek předpovědního období umožní využití nejnovějších předpovědních materiálů,” uvedl meteorolog Marjan Sandev.

ČHMÚ o tom informoval na svém webu i Twitteru.

Další novinkou v dlouhodobé předpovědi ČHMÚ bude změna srovnávacího období. Zatímco dosud meteorologové porovnávali předpovídanou teplotu a množství srážek s údaji z let 1981 až 2010, nově budou jako normál využívat hodnoty z období 1991 až 2020.

„V meteorologii je zvykem pro srovnávání používat 30leté období, které se obvykle posouvá po desetiletích. Protože již máme za sebou rok 2020, umožňuje nám to posunout se o 10 let blíže současnosti. Porovnání tak bude více odpovídat počasí, které máme v paměti za posledních 30 let,” doplnil pro Novinky meteorolog Šopko.

Zároveň bude měsíční výhled uvádět teplotní a srážkové extrémy zaznamenané od roku 1941, doteď to bylo od roku 1951.

Sucho se mění. Je kratší, zato intenzivnější, zjistil výzkum vedený českou univerzitou

Věda a školy

Měsíční výhled počasí, který ČHMÚ vydává, je založen na vyhledávání dřívějších období, ve kterých se vybrané meteorologické ukazatele vyvíjely podobně jako v současnosti. Při tvorbě předpovědi se přihlíží i k výstupům z numerických předpovědních modelů pro střednědobou a měsíční předpověď, především z Evropského centra pro střednědobé předpovědi počasí (ECMWF).

Očekávaný trend v počasí, úspěšnost do 70 procent

Na rozdíl od krátkodobých a střednědobých předpovědí se měsíční výhled počasí nezaměřuje na předpověď konkrétních hodnot teploty a srážek pro jednotlivé dny – vyjadřuje spíše očekávaný trend ve vývoji počasí.

Pád do chladna. Letní teploty vystřídají sněhové vločky

Počasí

Ať už jde o jakékoli zdroje, měsíční výhled počasí je podle Dagmar Honsové ze společnosti Meteopress třeba brát s rezervou, tedy jako orientační.

„S časovým předstihem úspěšnost předpovědi počasí rychle klesá a pohybuje se někde mezi 65 až 70 procenty. Hodně záleží i na ročním období a na rozložení tlakových útvarů, tj. na celkové dynamice atmosféry v danou dobu,“ vysvětlila pro Novinky.

Lidé nicméně podle ní mají výhled počasí rádi z důvodu možného plánování aktivit. Dlouhodobé výhledy počasí využívají také energetici, silničáři, stavebníci či zemědělci.

Duben jako „oříšek“

Konkrétně takový výhled počasí na duben podle Honsové není snadné dát dohromady. „Ne nadarmo se o dubnovém počasí hovoří jako o aprílu... Má to i své fyzikální opodstatnění – jednotlivé vrstvy atmosféry jsou jinak prohřáté a vytváří se četné oblačnosti, ze kterých mohou vypadávat srážky jak dešťové, tak smíšené nebo sněhové,” poznamenala meteoroložka.

Česko zasáhne silné sněžení, hrozí i náledí

Počasí

„Já jsem každopádně ‚ze staré školy' a sestavuji měsíční výhled počasí po dekádách: vždy 10., 20. a posledního dne v měsíci na následujících 30 resp. 31 dní,“ dodala.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám