Hlavní obsah

Masarykova univerzita se rozroste o farmaceutickou fakultu, kterou získá od jiné školy

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Deset fakult má mít od začátku července Masarykova univerzita (MU) v Brně. Nově jí totiž přibude farmaceutická fakulta, která byla dosud součástí Veterinární a farmaceutické univerzity Brno (VFU). Rektoři obou vysokých škol v úterý podepsali potřebné smlouvy, aby výuka farmacie pod MU mohla i nadále probíhat ve stávajících prostorách VFU, které si škola pronajme.

Foto: Masarykova univerzita

Budova patřící Veterinární a farmaceutické univerzitě Brno bude nadále sloužit jako farmaceutická fakulta.

Článek

Rozšíření o farmaceutickou fakultu v pondělí schválil i Akademický senát Masarykovy univerzity.

„Obě univerzity učinily všechny kroky, aby se vzdělávání a věda v oblasti farmacie více propojily s lékařskými a přírodovědnými obory pěstovanými na MU. Úzké propojení těchto disciplín je důležité pro rozvoj personalizované medicíny, která povede ke zlepšení zdraví a kvality života naší společnosti, jež bude v blízké budoucnosti čelit velkým výzvám v souvislosti se změnou věkové struktury obyvatelstva,“ uvedl rektor druhé největší české vysoké školy Martin Bareš.

Masarykova univerzita se pod vedením nového rektora Bareše zaměří na fenomén stárnutí

Věda a školy

Rektor MU o přesunu farmacie začal jednat s rektorem VFU Aloisem Nečasem loni v září bezprostředně po svém nástupu do funkce.

Foto: Masarykova univerzita

Rektoři podepisující potřebné smlouvy, vlevo rektor MU Martin Bareš, vpravo rektor VFU Alois Nečas

První fakultní přesun v novodobé historii českého školství

Podle mluvčí MU Terezy Fojtové je to v novodobé historii českého vysokého školství poprvé, kdy k podobnému přesunu fakulty z jedné univerzity na druhou dojde.

Protože platná legislativa s touto možností nepočítá, Akademický senát VFU stávající Farmaceutickou fakultu VFU k 30. červnu zrušil, následně Akademický senát MU novou Farmaceutickou fakultu MU k 1. červenci zřídil.

Masarykova univerzita už také předložila Národnímu akreditačnímu úřadu žádost o akreditaci dvou magisterských studijních programů farmacie, jednoho v českém a jednoho v anglickém jazyce, a také osmi doktorských studijních programů.

Podle uzavřených dohod se VFU poté, co MU se svou žádostí u akreditačního úřadu uspěje, svých akreditací k farmaceutickým oborům vzdá.

Foto: Masarykova univerzita

Ilustrační foto

„Velmi si vážím přístupu rektorů obou vysokých škol, kteří vnímají potřeby úzké součinnosti farmacie, medicíny a dalších vědních oborů na MU, a to jak v oblasti vzdělávání, tak ve vědě. Vycházejí tak vstříc společenskému zájmu uskutečňovat v rámci České republiky farmaceutické vzdělávání v co možná nejvyšší kvalitě,“ řekla děkanka Farmaceutické fakulty VFU Radka Opatřilová.

Studenti farmacie budou nadále pokračovat

Navržené řešení počítá s přechodem všech zaměstnanců, bez přerušení budou na nové fakultě MU pokračovat i stávající studenti. Výuka bude dál probíhat v současných prostorách v areálu VFU na Palackého třídě, které si MU pronajme na pět let (odkoupí i přístrojové vybavení). V budoucnu by se fakulta měla stát součástí areálu Univerzitního kampusu Bohunice.

Masarykova univerzita chystá studijní program zaměřený na kyberbezpečnost

Věda a školy

Jen zcela minimálně podle Fojtové pocítí změnu uchazeči o studium farmacie a posléze i studenti prvních ročníků. Aktuální přijímací řízení se odehraje ještě na Farmaceutické fakultě VFU. Uchazeči, kteří budou přijati, budou mít možnost nastoupit na Farmaceutickou fakultu MU. Na stávající studenty farmaceutické fakulty bude MU pohlížet, jako by ke změně jejich studia nedošlo.

Foto: Masarykova univerzita

Ilustrační snímek

Farmaceutická fakulta byla součástí MU v letech 1952 až 1960, kdy byla rozhodnutím orgánů KSČ zrušena a farmaceutické studium bylo sloučeno s již existujícím farmaceutickým studiem v Bratislavě.

Fakulta se obnovila až v roce 1991, a to jako součást tehdejší Vysoké školy veterinární, dnešní Veterinární a farmaceutické univerzity Brno.

Foto: Masarykova univerzita

Někdejší sídlo fakulty farmaceutické v Joštově ulici v Brně. Dnes tam sídlí Fakulta sociálních studií MU.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám