Hlavní obsah

Masarykova univerzita nabízí cizincům portál pro výuku češtiny

Brno

Masarykova univerzita spustila portál pro cizince, kteří se chtějí naučit češtinu správně používat. Komunikace je základem pro vzájemné pochopení a portál může usnadnit život a práci cizincům i místním. Kurz je dostupný zdarma online na portále mluvtecesky.net v angličtině, němčině, polštině a slovenštině.

Článek

Kromě interaktivní výuky jazyka získají jeho návštěvníci také informace o České republice.

„Míra internacionalizace patří k významným ukazatelům kvality vysokých škol, a proto usilujeme o to, aby u nás cizinci úspěšně studovali a během studia snáze zvládali překážky spojené s dlouhodobějším pobytem v cizí zemi,” uvedl prorektor MU Ivan Malý.

Kurz je koncipován tak, aby jej zájemci zvládli bez ohledu na věk a předchozí zkušenosti s češtinou.
Libor Štěpánek, ředitel Centra jazykového vzdělávání

Přestože online kurz češtiny byl původně vyvinutý zejména pro ty, kteří potřebují češtinu v rámci své profese ve zdravotnických oborech, mohou jej využít i další zahraniční studenti a cizinci, kteří v Česku dlouhodobě pracují.

„Kurz je koncipován tak, aby jej zájemci zvládli bez ohledu na věk a předchozí zkušenosti s češtinou,” uvedl ředitel Centra jazykového vzdělávání Libor Štěpánek.

Portál nabízí základní online kurz a takzvaný Survival Czech. Interaktivní výukové materiály doplňuje více než sedm hodin zvukových nahrávek, praktický vestavěný slovník, gramatický přehled, diskusní fórum a užitečné informace o České republice.

Kurz využijí i Slováci

Speciálně pro studenty medicíny je připraven kurz odborné lékařské češtiny. „I zahraniční posluchači, kteří navštěvují studijní programy v angličtině, se musí naučit českou terminologii a základy češtiny, aby mohli komunikovat s pacienty, ať už během studia nebo po něm,” uvedla proděkanka Lékařské fakulty MU Eva Táborská.

Mnozí zahraniční studenti medicíny po absolutoriu v České republice zůstávají a nacházejí uplatnění v českém zdravotnictví. Správně komunikovat s pacienty v češtině se potřebují podle odborníků naučit také Slováci.

Portál mluvtecesky.net vznikl pod vedením Centra jazykového vzdělávání MU ve spolupráci se Studiem Gaus z Berlína, Asociací učitelů češtiny jako cizího jazyka, Fachhochschule Burgenland GmbH z Eisenstadtu, Uniwersytet Śląski z Katovic a Edukácia@Internet z Partizánskeho v rámci projektu s podporou Evropské komise z Programu celoživotního učení. Náklady na tříletý projekt činily téměř devět miliónů korun.

Na Masarykově univerzitě studuje přes 19 procent cizinců, kteří pro svůj běžný život při studijním pobytu v Česku potřebují alespoň základní znalost jazyka.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám