Hlavní obsah

Liberecká Sobota plná techniky přilákala na pokusy i hlavolamy přes 200 dětí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Liberec

Více než dvě stovky žáků základních škol a studentů středních škol zavítalo na Sobotu plnou techniky, kterou uspořádala Technická univerzita v Liberci ve spolupráci s Krajskou vědeckou knihovnou. "Dorazili i předškoláci v doprovodu rodičů," řekla mluvčí univerzity Jaroslava Kočárková.

Článek

Šlo o další z akcí v rámci tříletého projektu Starttech - Začni s technikou, na který přispěla zhruba 11 milióny korun Evropská unie.

Liberecká knihovna nabídla vedle efektních pokusů, matematických hříček, hlavolamů a dalších zábavných aktivit hrátky se zvukem, pájení jednoduchých elektrických obvodů, chemický workshop nebo školu šifer. V prostorách průmyslové školy potom čekala expozice pro žáky osmých a devátých tříd se zájmem o strojírenství, elektrotechniku, informační a komunikační technologie, počítačovou grafiku, matematika a fyziku. Ty nejzajímavější atrakce byly v obležení dětí prakticky od začátku do konce.

Jeden z autorů technického odpoledne Zdeněk Rakušan předvedl dětem zajímavé optické klamy pomocí 3D pomůcek. "Byli jsme překvapeni logickými úvahami těch nejmenších návštěvníků. Rozhodně jsme se přesvědčili, že takové akce mají smysl,“ zhodnotil akci Rakušan.

Univerzita ale v rámci projektu Starttech připravuje i další akce. "Ve středu 24. listopadu zveme děti, aby si vyzkoušely základní textilní techniky. Chceme technické obory dětem a mládeži co nejvíce přiblížit, proto nabízíme i kurzy pro učitele a vedoucí kroužků," řekl vedoucí projektu Miloš Hernych z technické univerzity.

Další dvě akce budou následovat hned vzápětí: v sobotu 27. listopadu pořádá škola kurz Zábavná fyzika, ve kterém si děti vyzkoušejí zajímavé fyzikální pokusy a získají inspiraci pro zatraktivnění výuky, na 29. listopadu připravila škola Neviditelnou chemii, plnou zajímavých pokusů.

Reklama

Výběr článků

Načítám