Hlavní obsah

Letní škola VŠCHT přivítala stovky učitelů i budoucích chemiků

Novinky,

Přes 300 účastníků se v úterý 29. srpna sešlo na zahájení Letní školy pro středoškolské pedagogy a žáky, kterou pořádá Vysoká škola chemicko-technologická (VŠCHT) v Praze. Již 31. ročník třídenní vzdělávací akce se zaměřuje na aktuální témata zdraví a životního stylu.

Foto: VŠCHT

Letní škola VŠCHT

Článek

Studenti, kteří tvoří polovinu účastníků letní školy a přijíždějí ve svém volném čase, si mohli vybrat z 32 laboratorních prací s nejrůznějšími tématy: od analýzy látek v životním prostředí, chemie vůní a barev, detekce methanolu v alkoholických nápojích až po analýzu a separaci buněk pomocí takzvané průtokové cytometrie.

Foto: VŠCHT

Budova VŠCHT v Praze

Zájemci o chemii se mohou seznámit i s fluorescenčním mikroskopem a jeho využitím pro pozorování dějů na molekulární úrovni a s mechanismy buněčné smrti.

Pivní styly

Na programu je rovněž workshop pro pedagogy „Pivní styly a senzorické hodnocení piva“, během nějž ochutnají suroviny i meziprodukty výroby piva, otestují nealkoholická piva a degustaci zakončí školním speciálním pivem Lachout, které se připravuje v univerzitním výzkumném pivovaru.

V rámci programu vystupují i mnohé osobnosti, například Karel Smetana z 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy v Praze hovoří o nádorovém mikroprostředí.

Foto: VŠCHT

Letní škola VŠCHT

Vladimír Král představuje diagnostiku závažných civilizačních onemocnění, Petra Mikšátková seznamuje účastníky s forenzními a medicinálními aspekty konopných přípravků, Jana Punčochářová si připravila přednášku na téma Pneumotoxické působení nikotinu a radonu. Tito tři jsou pracovníky VŠCHT.

„Přeji vám, abyste na konci letní školy odcházeli nabiti novými poznatky a plni chuti pustit se v novém školním roce do práce,“ uvedl k účastníkům na slavnostním zahájení rektor VŠCHT Karel Melzoch.

Foto: VŠCHT

Letní škola VŠCHT

Během letní školy zaznějí i informace o Mezinárodní chemické olympiádě, kterou příští rok společně pořádají ČR a Slovensko. Na té letošní čeští studenti uspěli. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám