Hlavní obsah

Lední medvědy v Arktidě ohrožuje tání ledovců

– Moskva

Turisté, kteří chtěli na lodi obdivovat ledové kraje ruské Arktidy, se nejprve domnívali, že na pobřeží spatřili malé bloky ledu. Šlo však o 200 polárních medvědů hodujících na mrtvole velryby. Takový obraz může fascinovat turisty, pro vědce je ale názorným důkazem oteplování, jež mění přirozené prostředí zvířat, zvyšuje boj o potravu a přibližuje medvědy k lidským obydlím, jak píše agentura AFP.

Foto: ZUMA/Mike Lockhart, ČTK

Oteplování může měnit přirozené prostředí zvířat.

Článek

„Byli jsme všichni velmi překvapeni,“ poznamenal Alexander Gruzděv, ředitel přírodní rezervace na Wrangelově ostrově na ruském Dálném východě, kde se konala medvědí hostina.

Lední medvědi se shromáždili na břehu vody, aby se pustili do mrtvoly velryby, jež uvázla na mělčině. Ve velké skupině medvědů bylo mnoho rodin a dvě samice následované osmi medvíďaty. Taková podívaná se naskytne jen málokdy.

Medvědi se přibližují k vesnicím

Klimatické změny vyvolávají tání ledovců, což nutí populace ledních medvědů v Arktidě, aby trávily více času na pevné zemi a nebezpečně se přibližovaly k vesnicím.

Wrangelův ostrov leží v Čukotském moři na severovýchodě Sibiře. Je tradičním místem, kde lední medvědi od srpna do listopadu – po tání ledovců – odpočívají, a pak se vydávají na lov tuleňů. Ostrov se rovněž považuje za hlavní zónu v celé Arktidě, kde se rodí medvíďata.

„Velryba je pro ně skutečným darem: je to několik tun potravy, tedy dost na několik měsíců,“ vysvětlil Gruzděv.

Omezené zdroje potravy

„Na Wrangelův ostrov se vydává stále více ledních medvědů, kteří tu kvůli tání ledovců tráví v průměru o měsíc déle než před 20 lety,“ uvedl expert z americké Washingtonské univerzity Eric Regehr.

Loni na podzim tu pozorovatelé napočítali 589 medvědů. To je neobyčejně vysoký počet, podle Regehra jde o dvojnásobek dřívějších odhadů. Populace ledních medvědů v Čukotském moři, které se dělí mezi Rusko a Spojené státy, je dle jeho slov zdravá.

To se však může změnit, pokud se bude prodlužovat doba, kterou medvědi tráví na pevné zemi. Přestože tu mají některé zdroje potravy, jako jsou pižmoni, hlodavci či také tráva, nic nemůže vynahradit energetický přísun z konzumace tuleňů, kteří jsou pro přežití medvědů klíčoví.

„Lední medvědi jsou chytrá zvířata a mají schopnost adaptace, ale jejich počet, který dnes máme v Arktidě, rozhodně nemůže žít na pevné zemi, protože tam je omezený prostor a omezené zdroje potravy," upozornil Regehr.

Podle vědce je pohled na 200 ledních medvědů hodujících na mrtvole velryby jasnou známkou toho, co nás čeká v budoucnosti – stále více medvědů bude trávit méně času v moři. Z toho vyplývá nevyhnutelný konflikt ledních medvědů s obyvateli těchto krajů.

„Letos zahynuly stovky mrožů. Je možné, že je znepokojil nějaký predátor,“ doplnil koordinátor ruského centra pro mořské savce Viktor Nikiforov. Některé mrtvoly mrožů plavaly až k jedné vesnici, a to přilákalo lední medvědy, z nichž jeden podle Nikiforova rozbil okno u jednoho domku.

Tanker nepotřeboval ledoborec

Větší úbytek ledových ploch lze pozorovat na celé planetě. Když zůstaneme v oblasti Arktidy, je třeba připomenout, že ruský tanker se loni „prokousal” Arktidou díky oteplování poprvé v historii bez potřeby použít ledoborec. Tanker úspěšně zdolal Severní ledový oceán, z norského přístavu Hammerfest se do jihokorejského Porjongu dostal za pouhých 19 dní. [celá zpráva]

Švýcarské ledovce se od začátku předloňského října do konce loňského září zmenšily dle údajů Švýcarské akademie přírodních věd nejvíce za posledních sto let měření. [celá zpráva]

Tání ledovců v Asii může navíc vést až k nedostatku vody. Ledovce už totiž možná nebudou moci napájet velké vodní toky jako Indus, Jang-c’-ťiang a Mekong, kterým pak hrozí vysychání. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám