Hlavní obsah

Tání ledovců může vést k nedostatku vody

Novinky,

Vysoké asijské hory ležící v oblasti kolem Tibetské náhorní plošiny obsahují podle Světového fondu na ochranu přírody největší množství permanentního ledu mimo severní a jižní pól. Voda z tajícího ledu zásobuje hlavní řeky jako Indus, Jang-c’-ťiang a Mekong, využívá se k pití, jako zdroj energie či k zavlažování. Roztání těchto ledovců by tak mohlo přinést její nedostatek.

Tání ledovců v Asii může vést k nedostatku vodyVideo: Novinky/Reuters

 
Článek

Led ve střední Asii má do konce století čekat výrazné tání. Agentura Reuters informuje o předpovědi nizozemských výzkumníků z Univerzity v Utrechtu, kteří tvrdí, že tyto ledovce ztratí do roku 2100 třetinu svého objemu, pokud se teplota globálně zvýší o 1,5 °C nad úroveň před industrializací.

Pokud by však teplota stoupla až o šest stupňů, úbytek by mohl být až 65 procent.

V této souvislosti jsou milióny lidí v regionu ohroženy nedostatkem vody – a to vše především kvůli globálnímu oteplování, které může ovlivnit zásobování touto životně důležitou tekutinou.

Riziko vysychání řek

Mohou přijít rovněž intenzivní záplavy, zejména v kombinaci se silnými dešti a tajfuny způsobenými klimatickými změnami. Jednoduše shrnuto: led odtaje, následovat budou záplavy, až bude celkově vody málo. Ledovce už pravděpodobně nebudou moci napájet velké vodní toky, kterým pak hrozí vysychání.

Scénáře počítající s výraznějším oteplováním upozorňují na další hrozby, jako je nárůst hladiny moře, povodně, sucha, vymírání živočišných druhů, nebo dokonce nové nemoci.

Nejen podle nizozemských vědců se tak má s hrozbami globálního oteplení nadále bojovat. Existují však i jiné vědecké pohledy, a to takové, že se riziko zvyšování teplot poněkud zveličuje. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám