Hlavní obsah

Český laserový systém Bivoj z Břežan vytvořil světový rekord

– Praha

Další světový rekord na laserovém systému Bivoj je pokořen, navíc o 40 procent. V lednu se to povedlo vědcům z Centra HiLASE v Dolních Břežanech. V rámci konverze do druhé harmonické frekvence na zařízení vygenerovali pulzy o vlnové délce 515 nanometrů (nm) s energií 95 joulů (J) při opakovací frekvenci 10 hertzů (Hz). Bivoj tak stále posouvá limity laserových technologií a umožňuje lépe zpracovávat například kovy.

Foto: Fyzikální ústav AV ČR

Superlaser Bivoj v Dolních Břežanech

Článek

„Dne 21. ledna 2022 se při experimentu povedlo výstupní hodnoty překonat o 40 procent,“ pochlubil se vedoucí týmu Martin Divoký. „Při plném výkonu Bivoje se nám podařilo vygenerovat pulzy s energií 95 J při opakovací frekvenci 10 Hz,“ dodal.

K čemu to může sloužit?

Vzhledem k tomu, že řada materiálů výrazně lépe vstřebává dané laserové záření o vlnové délce 515 nm než záření na základní vlnové délce 1030 nm, je tím pádem díky druhé harmonické frekvenci možné efektivně zpracovávat neželezné kovy, jako jsou např. měď či hliník.

Foto: Fyzikální ústav AV ČR

Laser Bivoj: druhá harmonická frekvence

Vlnová délka 515 nm je velmi málo pohlcována vodou, proto s tímto laserovým zdrojem lze provádět experimenty i pod vodní hladinou. To je důležité pro tzv. laserové vyklepávání, které vyžaduje vrstvu kapaliny pro lepší spojení laserem generovaných rázů s cílovým materiálem.

Možnost úplného ponoření tuto potřebu eliminuje a celý proces zpracování materiálu podle výzkumníků zjednodušuje.

Unikátní laser pomůže při řešení dopravních nehod

Domácí

Mezi další možnosti využití patří testování poškození velkých optických součástek a čerpání titan-safírových krystalů pro generování vysoce výkonných ultrakrátkých laserových pulzů. Použití laserového záření při vlnové délce 515 nm umožňuje vyhnout se zpětným odrazům od cílového materiálu, které by mohly samotný laser nevratně poškodit.

Foto: Fyzikální ústav AV ČR

Tým „Vysokoenergetické deskové lasery“ Centra HiLASE

Systém Bivoj využívá k dosažení vysokého výkonu technologii kryogenního chlazení. Jedná se o pulzní nanosekundový diodami čerpaný pevnolátkový laser, který má laboratoř od roku 2016.

Odborníci už umějí provést konverzi vysokoenergetického záření laserového systému Bivoj i do třetí harmonické frekvence (343 nm), stojí na webu centra.

Česko-britský tým překonal na superlaseru Bivoj vlastní rekord

Věda a školy

Již loni v listopadu se vědeckému týmu s názvem „Vysokoenergetické deskové lasery“ Centra HiLASE v Dolních Břežanech u Prahy, které je součástí Fyzikálního ústavu Akademie věd ČR, podařilo ve spolupráci s britskými partnery z Central Laser Facility STFC vygenerovat pulzy na tzv. druhé harmonické frekvenci (SHG, 515 nm) laseru Bivoj. A to s energií větší než 68 J při opakovací frekvenci 10 Hz, což znamenalo světový rekord.

V tu dobu nicméně laserový systém pracoval jen na 75procentní výkon, upozornila Akademie věd v aktuální tiskové zprávě.

Reklama

Výběr článků

Načítám