Hlavní obsah

Kůň Převalského není poslední divoký kůň na světě, tvrdí studie. Jeho předci žili s lidmi

Washington

Koně Převalského, kteří se i díky programu pražské zoologické zahrady opět prohání po mongolských stepích, jsme dosud považovali za poslední divoké koně na světě. Nová mezinárodní vědecká studie však danou hypotézu vyvrací – zvířata s tlustou kůží a kartáčovitou hřívou jsou ve skutečnosti zdivočelými potomky koní, které před 5500 lety ve středoasijské stepi domestikovala takzvaná botajská kultura.

Foto: Profimedia.cz

Koně Převalského

Článek

Agentura DPA v pátek poznamenala, že na základě výsledku studie, která byla zveřejněna v odborném časopise Science, se bude muset přepsat historie koní.

„Bylo to obrovské překvapení,” komentovala výsledky studie Sandra Olsenová z americké University of Kansas. Vědkyně vedla vykopávky na severu Kazachstánu, kde kdysi žili příslušníci takzvané botajské kultury.

Botajové, kteří žili usedlým způsobem života, si zhruba před 5500 lety ochočili divoké koně. Některá z těchto již zdomácnělých zvířat následně zřejmě unikla do volné přírody na západě Mongolska či východě Kazachstánu a opět zdivočela. Právě tito koně jsou podle nové genetické analýzy předky koně Převalského.

Žádní skutečně divocí koně již neexistují

Koně Převalského byli dosud považováni za poslední žijící divoké koně na světě. Podle studie, která prokázala, že jsou – podobně jako mustangové v Severní Americe – potomky domestikovaných a posléze opět zdivočelých zvířat, tak žádní skutečně divocí koně v současnosti na světě již nežijí.

Na záchraně koně Převalského se významně podílí pražská zoologická zahrada. Vede dokonce světovou plemennou knihu těchto lichokopytníků.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám