Hlavní obsah

Kubánci vyvinuli vakcínu proti rakovině plic

Novinky, rei, pst

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Havana

Kubánské zdravotnické úřady zahájily výdej první vakcíny proti rakovině plic na světě. Podle agentury Nová Čína to v úterý oznámila tamní vláda.

Článek

Vědci ze Střediska molekulární imunologie v Havaně vakcínu CimaVax-EGF vyvíjeli čtvrt století. „Základem pro ni byl protein, který máme všichni, když je rakovina pod kontrolou. Lék promění rakovinu ve zvladatelnou, chronickou chorobu tím, že generuje protilátky proti proteinům, které spustily šíření nemocných buněk,“ řekla šéfka výzkumu Gisela Gonzálesová.

Vakcína je podle jejích slov vhodná pro pacienty s pokročilou rakovinou plic stupně tři a čtyři, kteří nevykazují pozitivní reakci na jiné druhy léčby, jako je chemoterapie a radioterapie.

„Není možné chorobě předem zabránit, ale tato vakcína významně zlepšuje stav kriticky nemocných pacientů,“ dodal Gonzálesová. CimaVax-EGF byla podle ní testována na více než tisíci pacientů. Úřady ji dodají zdarma do všech nemocnic na ostrově.

Výzkumníci z havanského střediska plánují na podobném principu vyvinout také látky proti nádorům prostaty, dělohy a prsou.

Rakovina plic je jednou z nejběžnějších a nejsmrtelnějších druhů karcinogenního onemocnění. Ročně jí podle Světové zdravotnické organizace (WHO) na světě podlehne téměř šest miliónů lidí a bude-li současný trend pokračovat, v roce 2030 bude každoroční počet obětí na více než osmi miliónech.
Nejčastější příčina rakoviny plic – kouření – je na Kubě hojně rozšířené. Ročně rakovině plic podlehne asi 20 000 Kubánců.

Reklama

Výběr článků

Načítám