Hlavní obsah

Kontrola na VŠFS: ministerstvo neshledalo pochybení

Právo, Petr Kotek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mimořádná kontrola Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy (MŠMT), která prověřovala postup přijímání studentů a jejich přestupů do studia akreditovaných programů na soukromé Vysoké škole finanční a správní (VŠFS), neshledala žádná pochybení pracovníků školy a nezjistila žádné nedostatky v dodržování zákonných norem či vnitřních předpisů.

Článek

Kontrola proběhla na žádost školy a z pověření ministryně školství Miroslavy Kopicové v první polovině prosince. Podnětem byly informace v médiích o tom, že někteří pražští politici získali na této škole titul nezvykle rychle.

Mluvčí ministerstva školství Kateřina Böhmová ale uvedla pro ČTK, že zatím prověřovali pouze dodržování vnitřních předpisů školy při přijímání a přestupech studentů. Kvalitu výuky a případné „rychlostudenty“ ještě prověří další kontroly.

Zase to celoživotní vzdělávání

Cílem prověrky bylo ověřit, zda přestupy účastníků programů celoživotního vzdělávání nebo absolventů vyšších odborných škol do studia akreditovaných studijních programů probíhají v souladu se závaznými postupy. Kontrolní skupina složená ze zástupců odboru vysokých škol a odboru kontroly MŠMT v rámci prověřování konkrétních přestupů zkoumala především období let 2004–2008.

Kontroloři se zaměřili zejména na ty absolventy, kteří podle celostátní databáze SIMS vykazovali kratší dobu studia, než je obvyklé. Následně provedla komise kontrolu studijní dokumentace vybraných studentů a absolventů. Ani v jednom ze zkoumaných případů nebyly zjištěny nedostatky.

Čeká se na akreditační komisi

„Jsem velmi ráda, že kontrola nadřízeného orgánu nenašla žádná pochybení. Naše škola funguje dobře,“ říká rektorka školy Bohuslava Šenkýřová. „Abychom zamezili jakýmkoli možným pochybnostem, požádali jsme o kontrolní přezkum také Akreditační komisi MŠMT, ten však vzhledem k zaneprázdněnosti komise proběhne zřejmě až začátkem příštího roku,“ dodává Šenkýřová.

Mezi absolventy školy patří například starosta Prahy 13 a první místopředseda ODS David Vodrážka, který si inženýrský diplom odnesl o rok dříve než ostatní studenti, zastupitel Prahy 9 Jan Štrof (ČSSD), který zvládl standardně pětileté studium za 16 měsíců, a radní pro oblast územního rozvoje Prahy Martin Langmajer (ODS), který získal bakalářský titul nikoli za tři roky, jak trvá řádné studium, ale za rok a čtvrt. Nestandardně rychle prý zvládli studium i člen zastupitelstva Prahy 10 Tomáš Hrdlička (ODS) nebo náměstek primátora Pavel Klega (ODS).

VŠFS funguje od roku 2000 a rychle se rozrostla. Dnes nabízí vzdělání už od mateřské školy. Před nástupem do funkce v ní působila i ministryně Kopicová. Semestr studia na této škole stojí 25 až 27 tisíc korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám