Hlavní obsah

Kometu NEOWISE schovaly mraky, mladí hvězdáři ve Valašském Meziříčí se ale nevzdávají

Právo, Aleš Fuksa

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mladí astronomové z celé republiky okupují od konce minulého týdne hvězdárnu ve Valašském Meziříčí. Její správci si pro šestnáct dívek a chlapců při Astronomickém táboře připravili množství pozorování oblohy a spoustu dalších aktivit souvisejících s astronomií i volnou zábavou.

Foto: Hvězdárna Valašské Meziříčí

Vedoucí tábora Radek Kraus vysvětluje, jak správně použít hvězdářský dalekohled.

Článek

„První pozorování na děti čekalo hned, jak si v pátek 10. července večer vybalily věci a zabydlely se. Předtím ještě musely společnými silami natáhnout volejbalovou síť a postavit pingpongový stůl,“ přiblížil za organizátory tábora Josef Beneš.

Jejich úvodní snahu spatřit na obloze nyní hojně pozorovanou kometu NEOWISE ale zhatily mraky. „Zato všichni viděli Deneb, nejjasnější hvězdu souhvězdí Labutě, i hvězdy takzvaného Letního trojúhelníku,“ dodal Beneš.

Snímek komety českého fotografa vybrala NASA jako fotografii dne

Věda a školy

„Ráda pozoruji hvězdy. Chtěla bych se naučit rozeznávat souhvězdí,“ uvedla devítiletá Vanessa Rylková z Hutiska-Solance, proč si jako svůj první pobytový tábor vybrala ten astronomický.

Táborovými rekordmany jsou zde Vojtěch Kočár a jeho dvojče Ondřej. „Letos přijeli už pošesté,“ prozradil Beneš.

„Je tady skvělá parta. Navíc astronomie mě baví. Vím, že uplatnit se v ní je těžké, ale jednou bych chtěl pracovat jako astrofyzik,“ přemítá patnáctiletý Vojtěch z Kroměříže, jenž na táboře stále objevuje něco nového. „Tento rok budeme pracovat s novými roboty. Zajímá mě, jak se liší od těch předešlých,“ podotkl.

Opakování základů astronomie

Ještě předtím si ale bude muset s dalšími účastníky tábora zopakovat základy astronomie.

„Nacvičovali jsme praktické činnosti u dalekohledu, aby se ho děti nebály dotknout a věděly, s čím, proč a jak mají točit. Věnovali jsme se i teorii. Vysvětlili jsme si základní pojmy a učili se používat hvězdářské tabulky a mapy,“ vysvětlil vedoucí tábora a odborný pracovník hvězdárny Radek Kraus.

V dalších dnech si děti zkoušejí různé fyzikální pokusy a v plánu jsou i dva výlety do okolí Valašského Meziříčí.

„Během výletů se budeme orientovat podle buzoly a mapy,“ dodal Kraus. Spolu s mladými astronomy věří, že se nakonec přes dalekohled po zmenšení oblačnosti podívají i na kometu NEOWISE.

Na obloze začíná úřadovat nejjasnější kometa za posledních 13 let

Věda a školy

Valašské Meziříčí se pyšní nejstarší hvězdárnou na Moravě. Takzvaná Ballnerova hvězdárna slouží astronomům již od roku 1929. V současné době je dobová budova kulturní památkou a je nyní využívána jako malá výstavní síň.

Hlavní budova Hvězdárny Valašské Meziříčí byla otevřena pro veřejnost v září 1955. Kromě astronomů je častým cílem návštěvníků, pro které zdejší hvězdáři připravují během roku množství pozorování zajímavých objektů na obloze, přednášek, seminářů i astronomických kroužků.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám