Hlavní obsah

Kolem pobrexitových podmínek studia v Británii panuje nejistota

Britská vláda zatím neupřesnila, jaké podmínky budou platit pro české a další vysokoškoláky z EU, kteří po brexitu plánují studium na ostrovech. Zatímco v příštím akademickém roce budou mít ještě nárok na výhodné poplatky a půjčky, od podzimu 2021 by se to mohlo změnit, oznámilo české ministerstvo školství (MŠMT).

Foto: Profimedia.cz

Na ilustračním snímku je britská vlajka, v pozadí londýnský Big Ben a Westminsterský palác

Článek

Podle posledních zjištění Evropské informační sítě Eurydice studovalo v roce 2015 v Británii 500 Čechů ve standardních studijních programech a dalších několik set jich tam každoročně vyjíždělo díky stipendijnímu evropskému programu Erasmus.

Co se změní po brexitu? Zprvu skoro nic

Evropa

Spolupráce Britů s EU v tomto programu potrvá do konce prosince, ještě v akademickém roce 2020/2021 se podle stejných pravidel budou moct na britských vysokých školách zapsat i zájemci o standardní studium.

Nová imigrační pravidla

Studenti, kteří budou chtít zůstat v Británii i po letošku, tam do 30. června příštího roku budou moci požádat o některý druh povolení k pobytu, který jim umožní setrvat v zemi za zhruba stávajících podmínek.

Ti, kteří tam začnou studovat po 31. prosinci letošního roku, se budou muset přizpůsobit novým imigračním pravidlům kvůli brexitu.

Zájem o studium v zahraničí roste

Věda a školy

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám