Hlavní obsah

Ke slavnému Titaniku míří nová expedice, pořídí jeho trojrozměrnou mapu

Právo, mcm

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Následujících dvacet dní má otevřít zcela novou kapitolu v dějinách Titaniku, nejslavnějšího vraku světa. Výprava, která má ve středu vyrazit k místům jeho zkázy, chce detailně zkoumat chátrající zbytky lodi i její okolí.

Foto: Profimedia.cz

Zábradlí na přídi potopeného Titaniku

Článek

Účastníci expedice chtějí vytvořit trojrozměrnou „mapu“ plavidla i jeho blízkého okolí, v němž se zřejmě skrývá množství artefaktů z vraku.

„Virtuálně vyzvedneme Titanic ze dna. Budeme k místu katastrofy přistupovat jako k dějišti zločinu. Chceme vědět, co je v oblasti s troskami, jak vypadá příď lodi a její kormidlo,“ uvedl vedoucí expedice David Gallo z oceánografického institutu v massachusetském Woods Hole.

Ústav se na výzkumu podílí spolu s firmou RMS Titanic Inc.

K prozkoumání vraku se už na palubě výzkumné lodi připravují tři dálkově ovládané ponorky, jejichž přístroje mají pořídit detailní trojrozměrné záběry všech částí Titaniku a sonary prozkoumat ve třech dimenzích i jeho nitro. Dosud totiž byla zkoumána jen polovina vraku. Výprava navíc trojrozměrně zmapuje i dno v rozsahu patnáct čtverečních kilometrů. Je to oblast, kde se mohou nacházet další trosky rozlomené lodi a předměty z ní.

Osudy slavné lodi
1912 – Titanic, pýcha britského dopravního loďstva, se potopil při své první plavbě po srážce s ledovcem. Při katastrofě zahynulo 1517 z 2223 lidí na palubě.
1985 – americko-francouzská expedice vedená Robertem Ballardem a Jean Louisem Michelem znovu objevila vrak lodi.
od roku 1993 – při sedmi výpravách k Titaniku vyzvedla firma RMS Titanic Inc. více než 5500 předmětů, jejichž hodnota se odhaduje na 110 miliónů dolarů.

„Revoluce“ pro vraky

„Bude to revoluční: použijeme nové technologie, abychom vytvořili první archeologickou mapu místa, kde se nachází Titanic,“ upozornil Gallo, jehož ústav vyvinul dálkově ovládané ponorky REMUS torpédovitého tvaru.

Cílem není jen podívaná pro svět, jelikož získané záběry bude výprava průběžně zveřejňovat na internetu a posléze poslouží k vytvoření dokonalé kopie potopené lodi. Vědci chtějí také zjistit, jaký je její stav. Titanic leží v hloubce 3800 metrů, a trpí tedy stoletým působením vysokého tlaku a také soli a organismů v mořské vodě.

Ví se, že vrak chátrá, nikdo však netuší, jak dalece tento proces pokročil. „Vidíme místa, kde to vypadá, jako by se horní paluby ztenčovaly, tenké jsou i zdi, stropy se poněkud hroutí. Slyšíme všechny ty anekdotické věci o tom, že loď rezaví, že se hroutí do sebe. Ale nikdo skutečně neví, v jakém je stavu,“ uvedl vedoucí výpravy.

Jak zkáza pokračuje?

Z vraku budou proto odebrány vzorky. Při nynější výpravě to mají být jediné součásti Titaniku vynesené nad hladinu – cílem cesty totiž není získávat nové artefakty, kterých mohou být na mořském dně statisíce a jejichž rozmístění může upřesnit, jak se loď potápěla.

Důležitější je, že srovnání nyní získaných vzorků s tím, co nalezla objevitelská výprava před 25 lety, může ukázat, jaký je nyní stav Titaniku a jak rychle se může měnit. „Dosud nikdo neprovedl vskutku precizní pokus o zjištění, jak moc Titanic chátrá,“ uvedl Gallo.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám