Hlavní obsah

Když je základní kámen uměním, musí se mu přizpůsobit i kladivo

– Plzeň
Právo, Petr Kotek

Novou, důstojnou budovu Ústavu umění a designu si chce pořídit Západočeská univerzita v Plzni. Poklepem na základní kámen bude její výstavba slavnostně zahájena dnes dopoledne. Klepat se ovšem nebude na ledajaký kámen ledajakým kladivem.

Článek

Předkové to měli jednoduché. Stavbu katedrály zahájili umístěním základního kamene, ke kterému pak přidali stovky a tisíce podobných, takže se stal součástí obvodového zdiva. Stavební postupy, materiály a technologie se ale za posledních pár set let dost podstatně změnily.

Ve stavebninách je nevedou

„Základní kámen jsme pojali jako plastiku, kterou budou moci lidé obdivovat i po dokončení stavby,“ vysvětluje profesor Jiří Beránek, který kámen vybíral a se svými žáky mu v sochařském ateliéru vtiskl definitivní podobu.

Jenže základní kameny v žádných stavebninách nevedou. Odkud se tedy vzal a podle jakých kritérií se vlastně vybírá? „Každý, kdo se poprvé projde Plzní, si musí všimnout krásné žulové dlažby v historickém centru,“ říká Jiří Beránek. „Je to součást jejího genia loci,“ dodává. Začal tedy pátrat po stejném materiálu.

Plzeňská žula je pojmem

„Zjistil jsem, že se dodnes těží nedaleko od města, dokonce se mu říká ‚plzeňská žula‘,“ popisuje Beránek. Pak už stačilo „jen“ vybrat kámen přiměřené velikosti a sochařsky jej opracovat. „Je to rotační kámen, každá jeho strana je jiná,“ upřesňuje Beránek.

Každému je tedy nejspíš jasné, že na základní kámen, který je vlastně uměleckým dílem, se nedá poklepávat kladivem z nejbližšího železářství. „Nejde to už proto, že jsme umělecká škola,“ přitakává Beránek, jehož vlastní díla znají návštěvníci výstav po celé Evropě i v zámoří.

Vzorem byl sekeromlat

Musel tedy vzniknout další originál. Podle Beránka se v jeho podobě mělo odrazit něco historického a tvarově zajímavého, zároveň ale musel nástroj dobře padnout do ruky. Tak vznikl nástroj podobný pravěkému sekeromlatu. „Kdysi se tím lidé mlátili po hlavách, teď to poslouží při slavnostní chvíli,“ popisuje s nadsázkou pedagog.

Kladivo podle těchto kritérií navrhl a vyrobil student sochařského ateliéru Jakub Hanzl.

Ústav umění a designu ZČU vznikl v dubnu 2004. Důvodem byla především absence vysoké umělecké školy v severozápadních, západních a jižních Čechách i silná společenská poptávka po uměleckých oborech v regionu i za jeho hranicemi. Nová budova bude hotová za dva roky.

Reklama

Výběr článků

Načítám