Hlavní obsah

K přijímačkám od Cermatu se přihlásilo o 10 tisíc žáků méně než loni

Praha

K jednotným přijímacím zkouškám na maturitní obory středních škol se letos podle Cermatu přihlásilo zhruba 84 000 uchazečů, což je asi o 10 tisíc méně než loni, kdy byly jednotné přijímačky plošně povinné. Kvůli epidemii covidu-19 od nich v tomto roce čtyřleté obory mohly odstoupit, konat se musejí jen na víceletých gymnáziích.

Foto: Ondřej Deml, ČTK

Ilustrační snímek z roku 2018

Článek

O tom, kolik uchazečů se hlásí na obory bez jednotných přijímacích zkoušek, nemá Cermat přehled.

PŘEHLEDNĚ: Kdy a jak proběhnou maturity a přijímačky na SŠ

Věda a školy

Jednotné přijímací zkoušky organizované Cermatem se letos kvůli epidemii přesunou z poloviny dubna na 3. až 6. května. Školní přijímací zkoušky se posunou z 12. až 28. dubna na 3. až 19. května, o konkrétních termínech rozhodnou ředitelé škol.

Pokud bude škola organizovat vlastní přijímačky i ony jednotné testy, musí se konat ve stejný den.

Nižší počet přihlášených zejména na osmiletá gymnázia by mohl souviset i s pocitem některých žáků a rodičů, že by kvůli online výuce přijímačky nezvládli.

Na osmiletá gymnázia se letos podle předběžných údajů Cermatu přihlásilo 17 482 uchazečů, což je o 1816 méně než loni. Přihlášek na šestiletá gymnázia ubylo meziročně 218, podalo je 5347 žáků.

Na rozdíl od čtyřletých oborů se budou na víceletá gymnázia konat jednotné přijímací zkoušky povinně jako v minulosti.

Dva termíny

Uchazeči budou mít na složení zkoušky standardní dva termíny, ne pouze jeden jako loni. Stejně jako loni se jim ale prodlouží čas na vypracování testů. Podoba testů se podle ministerstva školství nezmění.

MŠMT rozeslalo školám informace k maturitám a přijímačkám. Měnit se to nebude, ujišťuje Plaga

Věda a školy

Prodloužení času na testy odůvodnil resort zejména přetrvávající výukou na dálku. Distanční vzdělávání se v různých školách liší a žáci se nemuseli vždy naučit vše, co se v učebních plánech předpokládá.

Nižší počet přihlášených zejména na osmiletá gymnázia by proto mohl souviset i s pocitem některých žáků a rodičů, že by kvůli online výuce přijímačky nezvládli.

Většina čtyřletých oborů testy od Cermatu preferuje

Na čtyřletých oborech se letos kvůli epidemii jednotné přijímací zkoušky konat nemusí, většina škol s nimi ale podle zjištění ČTK počítá. Přihlásilo se k nim 61 004 uchazečů, což je o 8064 méně než loni.

Další žáci budou dělat pouze přijímací zkoušky organizované školou, kam se hlásí, nebo je škola může přijmout bez zkoušek, pokud nemá převis zájemců. Počet těchto uchazečů Cermat nezná.

Čas u jednotných přijímaček na střední se opět prodlouží

Věda a školy

Meziročně podle jeho údajů ubylo nejvíc přihlášek k jednotným přijímacím zkouškám na středních odborných školách, a to zhruba o 5800. Loni se tam hlásilo 50 104 uchazečů. K jednotným zkouškám na maturitní obory učilišť přišlo loni 8613 přihlášek, letos o 3020 méně.

Poslední pololetí už jen příprava na maturitu, žádá studentský návrh zákona. Míří do Sněmovny

Věda a školy

„Např. v Praze budou letos uchazeče přijímat zcela bez zkoušek alespoň v některém oboru v Akademii řemesel Střední škole technické v Praze 4, ve Střední odborné škole Jarov v Praze 9 nebo ve Středním odborném učilišti gastronomie v Praze 10,” sdělila asistentka radního pro školství Kamila Bílá.

Bez převisu přihlášek tam podle údajů pražského magistrátu zůstaly třeba obory stavebnictví, zahradnictví či gastronomie.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám