Hlavní obsah

Jihočeská univerzita pořádá školu češtiny pro cizince

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

České Budějovice

Zhruba padesát cizinců navštěvuje od pondělí 19. srpna již 28. ročník Letní školy slovanských studií (LŠSS), kterou v Českých Budějovicích pořádá tamní Jihočeská univerzita. Třítýdenním kurzem češtiny za roky konání už prošlo asi 1500 cizinců. Šlo o studenty bohemistiky na zahraničních univerzitách či o lidi, kteří se z různých důvodů chtěli řeč naučit. Informovala o tom ředitelka LŠSS Markéta Maturová.

Foto: Antonín Bína, ČTK

Budova rektorátu a Filozofické fakulty Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích

Článek

„Máme zde studenty bohemistiky nebo slavistiky, máme zde překladatele. Jsou tu studenti, kdy jeden jejich rodič je Čech a druhý cizinec a oni se chtějí naučit jazyk svého rodiče,” vysvětlila Maturová. Školu pořádá Ústav bohemistiky Filozofické fakulty Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích.

Letos dorazili zájemci například z Německa, Británie, Ruska, Chorvatska, Číny, Malty či Japonska.

Za tři týdny se nikdo jazyk od nuly nenaučí, ale...

Třítýdenní kurz se koná vždy na přelomu srpna a září. Účastníci nejprve absolvují test, na jehož základě se rozdělí do pěti skupin podle svých schopností – od začátečníků po pokročilé. Maturová dodala, že s ohledem na to se liší i výsledek letní školy.

„Za tři týdny se nikdo jazyk nenaučí. Takže u začátečníků předpokládáme, že na konci letní školy budou umět základní věci. Představí se, řeknou něco o sobě a své rodině a naučí se několik frází,” konstatovala.

Kromě výuky gramatiky, výslovnosti a četby si mohou účastníci vybírat i z nabídky přednášek zaměřených například na českou historii a literaturu. Tradičně nechybí ani promítání tuzemských filmů.

Účastníci letní školy se tak v jejím průběhu seznámí nejen s jazykem, ale s českou kulturou obecně. Navíc navštíví jihočeské památky v Třeboni, Nových Hradech, Českém Krumlově nebo v Hluboké nad Vltavou. Absolventi LŠSS obdrží osvědčení o účasti.

Může se vám hodit na Firmy.cz:

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám