Hlavní obsah

Izraelci po 60 letech odhalili další svitky od Mrtvého moře

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V jeskyni v izraelské Judské poušti bylo objeveno zhruba 20 fragmentů svitků od Mrtvého moře. Jde o první nový objev těchto svitků za 60 let. Konkrétně archeologové odkryli fragmenty obsahující řecký překlad knih starozákonních proroků Zachariáše a Nahuma a rovněž mince z doby židovského protiřímského povstání vedeného Šim’onem bar Kochbou v letech 132-136 za panování císaře Hadriána.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: V jeskyni v Judské poušti byly objeveny nové fragmenty svitků od Mrtvého mořeVideo: Reuters

 
Článek

Jeskynní nález dále zahrnuje např. i 6000 let starou mumifikovanou kostru dítěte nebo přes 10 tisíc let starý proutěný koš v perfektním stavu, informoval izraelský anglicky psaný zpravodajský portál Ynetnews.

Urychlovač přečte svitky od Vesuvu

Věda a školy

Jak připomíná agentura AP, i o odhalených biblických textech se věří, že byly ukryty během židovské vzpoury proti Římu před téměř 1900 lety.

Bůh napsán hebrejsky

Fragmenty pergamenu nesou řádky řeckého textu z biblických knih Zachariáše a Nahuma, přičemž zajímavé je, že pouze slovo Bůh bylo ponecháno ve starověké hebrejštině.

Objev byl radiokarbonovou metodou datován právě do 2. století našeho letopočtu, sdělil v úterý Izraelský úřad pro památky. Jde o první nově nalezené svitky při archeologických vykopávkách v dané poušti jižně od Jeruzaléma za posledních 60 let.

Foto: Ammar Awad, Reuters

Text je v řečtině - kromě slova Bůh.

Předpokládá se, že nové kousky patří do souboru fragmentů pergamenu nalezených na místě známém jako Jeskyně hrůz, pojmenované podle 40 lidských koster nalezených během vykopávek v 60. letech.

Izraelští vědci kvitují, že se jim tento nález podařilo uskutečnit před zloději.

NASA odhalila tajemství kumránského svitku

Věda a školy

Svitky od Mrtvého moře (někdy též Kumránské svitky) jsou nálezy starověkých svitků a jejich zlomků poblíž Mrtvého moře, zejména v Kumránu. Svitky obsahují biblické a další náboženské texty.

Svitky vznikaly po staletí, od 3. století př. n. l. do 1. století n. l. a zanechala je po sobě pravděpodobně židovská asketická sekta Esejců, která oblast obývala. Objevovány byly postupně od 40. let minulého století v jeskyních okolo vádí Kumrán blízko Mrtvého moře. Několik z nich se zachovalo vcelku.

Foto: Ammar Awad, Reuters

V jeskyni v Judské poušti byly objeveny nové fragmenty svitků od Mrtvého moře.

Většina svitků byla sepsána mezi lety 200 př. n. l. a 68 n. l., kdy byl Chirbet Kumrán během židovského povstání zničen Římany. Po roce 68 pak kumránské jeskyně používány nebyly, jiné jeskyně však ano – během zmíněného Bar Kochbova povstání či ještě později křesťanskými usedlíky a mnichy (5. a 6. století n. l.).

Foto: Ammar Awad, Reuters

Takový významný archeologický objev v oblasti byl učiněn po 60 letech.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám