Hlavní obsah

Hubbleův teleskop našel dosud nejvzdálenější galaxie

Novinky, alt

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hubbleův vesmírný teleskop zachytil nejvzdálenější galaxie v kosmu, jaké kdy mohli vědci pozorovat. Jsou od Země vzdáleny 13,1 miliardy světelných let. Teleskop mohl galaxie pozorovat díky nové kameře, která je citlivější na infračervené záření. Uvedla to BBC s odkazem na věstník Královské astronomické společnosti.

Článek

Přístroj zachytí záření, které má až dvakrát delší vlny, než má světlo viditelné lidským okem. Světlo vzdálených galaxií se díky rozpínání vesmíru jeví jako červenější. Na snímcích, které teleskop pořídil, je tak patrné, které z galaxií jsou vzdálenější než jiné.

Galaxií je na snímcích několik, vědci nyní budou zkoumat záření jednotlivě, aby je od sebe rozlišili a zjistili, které jsou nejvzdálenější. Snímky jsou velmi kvalitní.

Astronomové předpokládají, že vzdálené galaxie vznikly krátce po Velkém třesku - asi 600 miliónů let po této události. "Je to jako bychom se podívali zpět v čase, kdy vesmír měl jen pět procent svého nynějšího věku - tedy méně než miliardu let, " řekl Daniel Stark z Astronomického institutu v Cambridgi. Vesmír je starý zhruba 13,8 miliardy let.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám