Hlavní obsah

Gigantický mapový atlas Česka stál 55 miliónů, část výtisků se rozdá školám

Právo, Jindřich Ginter

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

První národní mapový Atlas krajiny ČR, jaký nemá svým rozměrem, rozsahem a kartografickým obsahem u nás obdoby, dnes představil ministr životního prostředí Ladislav Miko, který se na jeho přípravě podílel od samého počátku, tedy od roku 2003.

Článek

Kromě historických a současných map rozdělených podle nejrůznějších tematických zaměření obsahuje Atlas krajiny ČR také reprodukce obrazů krajinek z předešlých století. Podle Mika jsou jedním ze zajímavých vodítek vedoucích k poznání, jak krajina na našem území vypadala dříve.

Autorský tým Atlasu krajiny ČR tvrdí, že na mapách, a to i v kontextu starých obrazů, je zřetelně vidět, jak dramaticky se krajina změnila, jak se zastavují nivy a narovnávají řeky, což vede mimo jiné k povodním. Atlas podle nich obsahuje řadu unikátních údajů a podrobných legend.

I laikovi je ovšem jasné, a to i bez shlédnutí historických obrazů, že dříve bylo prostě všude více místa, méně silnic, méně měst a řeky měly přirozená koryta.

Většina výtisků „Mikovy bible krajiny“ se rozdá

Toto velkolepé dílo, zastřešené Ministerstvem životního prostředí, státní kasu v době úspor napříč resorty ovšem stálo úhrnem 55 miliónů korun. Přitom, jak Právu Miko potvrdil, cílem MŽP není pokrytí nákladů. Velká část pětitisícového nákladu bude rozdána do škol a do státních institucí, kde se má podle Mika stát atlas podkladem pro důležitá rozhodnutí mající vliv na krajinu.

Samotná příprava dat, map a legend k nim si vyžádala 46 miliónů korun, přičemž polovinu spolkly honoráře autorům. Dalších devět miliónů šlo na polygrafii, tedy tisk a vazbu a také na distribuci. Atlas se má v omezené míře objevit příští rok v únoru i ve volném prodeji, a to za 4500 korun za výtisk. Ministerstvo rovněž počítá s tím, že víceméně rozdá pět tisíc CD nosičů s Atlasem krajiny ČR, přičemž určitá část by měla být v prodeji v lednu. Atlas si vyžádal šest let práce, podílelo se na něm 100 institucí a 300 autorů.

Na internetu zatím nebude

„Je to důležitý a přehledný podklad pro lidi, kteří se krajinou zabývají. Jsou zde v souvislostech vidět vlivy člověka, znečišťování, včetně výhledů do budoucna. ČR neměla svůj národní atlas, a tímto jsme tuto mezeru zaplnili. Chceme ho zpřístupnit co největšímu počtu lidí,“ prohlásil Miko.

Na otázku Práva, zda tedy ministerstvo zvažuje spolupráci s internetovými vyhledávači, jako je například Seznam, které jsou nejmasovějšími šiřiteli informací a věnují mapovým podkladům značnou pozornost, však ministr Miko odpověděl, že zatím nikoliv.

Na názor, že jednotlivé mapy z unikátního megaatlasu by mohly být ve vyhledávačích v náhledu a zpřístupnění jejich plné velikosti by se vážným zájemcům zpoplatňovalo třeba prostřednictvím placené SMS, ministr Miko reagoval: „Toto není primárně komerční projekt, cílem není pokrýt náklady, ale za úvahu to stojí. Nicméně mapy zobrazené na internetu nejsou tak přehledné, jako to umožňuje papírová podoba Atlasu ČR.“ Atlas měří obřích 507,5 mm x 610 mm a váží odhadem deset kilogramů.

Financován byl z Národního dotačního programu věda a výzkum v rámci resortu MŽP a devět miliónů na výrobu uvolnil Státní fond životního prostředí.

Atlas se rovněž zabývá energetikou a podle Mika mapuje potenciál obnovitelných zdrojů na našem území a zásoby fosilních paliv, což je nyní značně politicky diskutované téma v souvislosti s návrhem energetické koncepce.

Reklama

Výběr článků

Načítám