Hlavní obsah

Finišuje podávání přihlášek na většinu VŠ. Roste počet studentů ze zahraničí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

U nemalého počtu českých vysokých škol se blíží konec termínů podání přihlášek ke studiu. Uzávěrka jejich podání na většinu fakult Univerzity Karlovy v Praze i Univerzity Palackého v Olomouci, rovněž na celou Masarykovu univerzitu v Brně či Ostravskou univerzitu je ve středu 28. února. Ač celkový počet vysokoškolských studentů klesá, na českých VŠ stále přibývá cizinců. Většina studuje bezplatně.

Foto: Petr Horník, Právo

Aula Vysoké školy ekonomické v Praze. Ilustrační foto.

Článek

Veškerých studentů, tedy samozřejmě většinově těch českých, se aktuálně týká podávání přihlášek na vysoké školy. Tuto středu mají uchazeči poslední možnost podat přihlášku také na vybrané studijní programy Veterinární a farmaceutické univerzity Brno a Univerzity Hradec Králové – v Hradci zejména na pedagogickou fakultu.

Během března se lze hlásit například na Jihočeskou univerzitu v Českých Budějovicích. Termín podání na velkou část oborů pražského ČVUT nebo Západočeské univerzity v Plzni je 31. března. Na vybrané obory se lze hlásit i v následujících měsících.

Na tuzemské univerzity nastoupí i řada studentů ze zahraničí. Loni jich studovalo o 334 více než v předchozím roce, dohromady jich bylo 43 831. Studium v cizím jazyce či na soukromé škole si platila necelá třetina. Ostatní studovali na veřejných školách v češtině, ve standardní lhůtě tedy bezplatně.

Ke konci loňského roku tak tvořili cizinci zhruba 15 procent z celkem 299 054 posluchačů. Vyplývá to z aktuálních statistik ministerstva školství, které úřad zveřejnil na webu.

Zhruba polovinu cizinců tvořili loni na vysokých školách v ČR Slováci, kteří smějí v Česku studovat zdarma ve svém mateřském jazyce.

Stát studium cizinců podporuje, podle ministerstva je to pro něj výhodné. V případě jejich setrvání v ČR získává nové kvalifikované pracovníky, a pokud se absolventi vrátí do své domovské země, mohou posílit mezinárodní kontakty a obchodní styky, napsalo tiskové oddělení úřadu s tím, že na jednom zahraničním studentovi vydělá stát v průměru 150 tisíc korun.

VŠ dostaly od zahraničních studentů přes miliardu

Největší zájem je o kvalitní samoplátce v cizojazyčných programech. Poplatky od těchto studentů plynou do pokladen veřejných vysokých škol. Podle výročních zpráv o jejich hospodaření tak v roce 2016 získaly 1,16 miliardy korun. Za příjmy od samoplátců získávají školy navíc další bonus od státu a k tomu příspěvek na podporu mezinárodní spolupráce ve výši 250 miliónů korun.

Celkový počet vysokoškolských studentů se od roku 2010, kdy jich bylo nejvíce, v důsledku demografického vývoje v ČR snížil o 96 925. Cizinců na vysokých školách za stejné období přibylo 6332. Ke konci loňského roku jich 87 procent, tedy 38 142, chodilo na veřejné VŠ. Zbytek si platil studium na soukromých školách.

Polovina jsou Slováci

Zhruba polovinu cizinců tvořili loni na vysokých školách v ČR Slováci, kteří smějí v Česku studovat zdarma ve svém mateřském jazyce.

Nejvýrazněji ale v posledních letech přibylo studentů z postsovětských republik, kteří většinou studium rovněž neplatí, protože jsou na veřejných školách v českých studijních programech. Posluchači z těchto zemí tvoří zhruba čtvrtinu zahraničních studujících v ČR.

Kurz češtiny předem

Asi čtvrtina cizinců studovala loni v ČR ekonomické obory. O něco méně jich bylo na technických a zdravotnických oborech. Poměrně oblíbené mezi nimi byly ale i humanitní a přírodní obory.

Studenti ze zemí se slovanským jazykem – ale nejen z nich – do Česka často přijíždějí několik měsíců před přijímacími zkouškami a zaplatí si jazykový kurz češtiny, aby mohli studovat bez poplatků.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám