Hlavní obsah

Facebooková generace trpí absťáky jako narkomani, potvrdili vědci

Novinky, Vladimír Michna
Londýn

Uživatelé internetových sociálních sítí, mobilních telefonů, stejně jako televizní diváci či posluchači rádií, trpí v momentu, kdy jsou od těchto médií odtrženi, stejnými symptomy jako lidé závislí na drogách. Tento již obecně diskutovaný fakt nyní potvrdily i vědecké výzkumy.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Informuje o tom Daily Telegraph. Vědci zkoumali dobrovolníky, kteří 24 hodin nesměli používat emaily, esemesky, Facebook ani Twitter. Pozorovali u nich v této době rozvíjející se symptomy typické pro kuřáky snažící se přestat s kouřením.

Někteří ze zkoumaných uvedli, že se cítili, jakoby procházeli šokovou terapií podobné pro narkomany léčící se ze závislosti. Jiní se nechali slyšet, že se cítili jako na dietě. Takový stav nyní vědci nazývají jako porucha nedostatku informací.

„Pozorujeme nejen psychologické symptomy, ale také fyzické,“ říká doktor Roman Gerodimos z britské sekce tohoto mezinárodního výzkumu.

Poznámky vypovídaly o pocitech izolace a úzkosti

V rámci tohoto výzkumu nazvaného „Odpojeno“ (v angličtině „Unplugged“, což evokuje stejnojmenný styl koncertů některých rockových kapel či zpěváků hrajících jen akusticky bez elektřiny) strávili dobrovolníci na 12 univerzitách po celém světě 24 hodin bez internetu, iPodů, televize, rádia i novin. Mohli číst pouze knihy a volat z pevné linky.

Byli vyzváni k tomu, aby si vedli poznámky o svém stavu. Ty vypovídají o tom, že pociťovali stavy nervozity, úzkosti a izolace. Zkoumaní se často automaticky natahovali pro mobily, aniž by je u sebe měli.

„Ukázalo nám to, jak jsou nyní lidé závislí na svých technologiích,“ řekl Gerodimos. Když si však na svoji „odpojenost“ někteří zvykli, začali podle vědců mnozí vnímat okolí daleko intenzivněji.

Anketa

Pociťujete někdy závislost na internetu nebo na telefonu?
Ano
66,3 %
Ne
33,7 %
Celkem hlasovalo 27162 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám