Hlavní obsah

Evropský parlament posvětil novou vesmírnou agenturu se sídlem v Praze

Evropský parlament schválil vznik Kosmického programu EU a nové agentury EU pro kosmický program (EUSPA), která bude sídlit v Praze. Cílem programu o rozpočtu 14,8 miliard eur (386,3 mld. Kč) bude výstavba a provoz družicových systémů, jejichž data a služby budou dostupná v soukromém a státním sektoru, ve vědě i čistě pro osobní využití. Informoval o tom mluvčí ministerstva dopravy František Jemelka.

Foto: Profimedia.cz

Sídlo agentury GSA v Praze

Článek

„Schválení nařízení ke Kosmickému programu EU je významným milníkem pro v Praze sídlící agenturu GSA, která transformací do EUSPA výrazně rozšiřuje spoji působnost a posiluje své kompetence,“ uvedl ministr dopravy Karel Havlíček (za ANO).

Nová vesmírná agentura Evropy bude od roku 2021 sídlit v Česku

Věda a školy

Nad rámec satelitní navigace se bude podle něj věnovat i pozorování Země, družicové telekomunikaci, podpoře inovací i kosmické bezpečnosti.

Kontrola provozu na orbitě

Doposud samostatné družicové programy pro navigaci - Galileo a EGNOS - a pro pozorování Země - Copernicus- se tak stávají součástí nového velkého programu, v rámci kterého se zavádí i nová telekomunikační komponenta GOVSATCOM a systémy pro sledování blízkého okolí Země, včetně kosmické tříště a provozu na oběžných drahách, který se stále zvětšuje.

Foto: AFP PHOTO / EUROPEAN SPACE AGENCY, Profimedia.cz

Ilustrační obrázek satelitu evropské služby Copernicus

„Družicové systémy přinášejí velké příležitosti při jejich výstavbě i při zpracování dat do služeb. Program je tak příležitostí pro české firmy, inovátory i vědecká pracoviště,” zmínil vedoucí oddělní kosmických technologií a aplikací na ministerstvu dopravy Ondřej Šváb.

Posádku Crew Dragonu cestou na ISS vystrašil neznámý předmět

Věda a školy

„Družicová navigace a pozorování Země se využívá v celé řadě oborů, jako je doprava, logistika, zemědělství, řízení nakládání s přírodními zdroji, sledování životního prostředí či tzv. smart cities. Na družicových službách budou z velké části také záviset autonomní systémy,“ popsal.

Evropská kosmická agentura vypsala konkurz na nové astronauty

Věda a školy

Vedením programu je pověřena Evropská komise, která bude kromě EUSPA úzce spolupracovat i s Evropskou kosmickou agenturou (ESA), jejíchž programů se Česko rovněž účastní. ESA bude mít na starosti výstavbu družicových systémů a přípravu nových technologií.

Spuštění programu v červnu

Podle ředitele odboru inteligentních dopravních systémů, kosmických aktivit a výzkumu, vývoje a inovací na resortu dopravy Václava Kobery se tak z Prahy budou řídit aktivity související nejen s provozem kosmických systémů, ale také rozvojem trhu a bezpečnostní akreditací celého programu.

Motolská nemocnice jako první v Česku využívá speciální navigaci pro vrtulníky

Domácí

„I proto se zde budou setkávat kosmičtí odborníci, podnikatelé a vědci z celé Evropy. EUSPA bude otevírat řadu nových pracovních pozic, což je příležitost i pro české odborníky,“ dodal Kobera.

Kontejnery z Brna pro misi Plato splnily testy. Projekt má odhalit obyvatelné zóny v kosmu

Věda a školy

Oficiální spuštění Kosmického programu EU se podle ministerského mluvčího Jemelky plánuje na 22. června. Proběhne v Bruselu, a to po dojednání tzv. Rámcové dohody o finančním partnerství mezi Evropskou komisí, EUSPA a ESA.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám