Hlavní obsah

Evropská studentská firma je z Dánska, oceněna byla i česká studentka

Novinky,

Ve švýcarském Lucernu se koncem července uskutečnil již 27. ročník evropského finále soutěže Studentská firma roku 2016, kterou pořádá mezinárodní nezisková vzdělávací organizace JA Europe. Hlavní cenu si odvezla dánská studentská firma SubReader, která soutěžila s aplikací pomáhající lidem postiženým dyslexií přehrát televizní a filmové titulky nahlas. ČR zde reprezentovala firma ChillUp gymnazistů z Ostravy-Hrabůvky.

Foto: JA Europe

ChillUp na stánku v Lucernu, oceněná Kateřina Šugárková druhá zleva

Článek

Soutěže se zúčastnilo přes 220 studentů z 35 zemí reprezentujících vítěze regionálních soutěží.

Cena za vedení firmy

Kromě hlavní ceny bylo udělených dalších 6 speciálních cen, včetně The Alumni Leadership Award (cena absolventů za vedení studentské firmy). Ze 180 nominovaných lídrů studentských firem jich deset tuto cenu získalo.

Foto: JA Europe

Alumni Leadership Award, Kateřina Šugárková v bílých šatech

Mezi oceněnými je i Češka Kateřina Šugárková. Ve firmě ChillUp, která je zapojena do programu JA Firma organizace JA Czech, zastává pozici viceprezidentky, je studentkou Gymnázia Ostrava-Hrabůvka a v září nastupuje do maturitního ročníku.

Porota udělení ceny Kateřině zdůvodnila energií, optimismem a entuziasmem, které z ní vyzařují. Cena se uděluje za vůdčí schopnosti, týmovou solidaritu a nadšení.

„Ocenění vnímám jako pomyslné dveře, které mi otvírají nespočet možností, jak ve světě kariérním, tak i rozmanitém světě JA Alumni,” dodala studentka.

Výrobce polštářků našli v Číně

O vynálezu firmy ChillUp, ergonomickém polštáři HeadPad do vlaků a osobních automobilů, již Novinky informovaly. [celá zpráva]

Foto: JA Europe

Prezentace projektu

Při hledání výrobce produktu se autoři prvotně soustředili na tuzemský trh, kde však nenašli optimální řešení, a to jak z technického, tak hlavně z finančního hlediska. Dodavatelem se tak stala firma Lianda z čínského města Šen-Čen.

Slovenský úspěch

Druhou příčku za Dánskem obsadili slovenští studenti s firmou Irdify. Studenti zabodovali s projektem vývoje a prodeje audio konektoru, díky kterému je možné využít chytrý telefon jako infračervený ovladač. Telefonem je pak možné dálkově ovládat například televize, set-top boxy a další zařízení.

Foto: JA Europe

ChillUp na stánku při pohovoru s porotou

Třetí se umístili studenti ze Severního Irska s firmou Enlighten Hope, která se ucházela o přízeň poroty ilustrovanými knížkami příběhů, které jsou určeny dětem nemocným rakovinou. Knížky jim mají pomoci lépe se s nemocí vyrovnat.

Již od roku 1919

Caroline Jennerová, výkonná ředitelka JA Europe, popsala smysl programů studentských firem takto:

„Program JA Firma existuje od roku 1919 a každý rok inspiruje tisíce mladých lidí. Jde o celosvětový program založený na místních partnerstvích mezi firmami a školami. Tento jedinečný program rozvíjí podnikatelské schopnosti mladých lidí, jejich finanční způsobilost a klíčové dovednosti pro vstup na pracovní trh. U absolventů tohoto programu je dvakrát větší pravděpodobnost, že začnou podnikat, a je méně pravděpodobné, že budou nezaměstnaní.”

Reklama

Výběr článků

Načítám